Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 03 maart 2016

Leefbaar woest over filmfeest illegalen


Bron: De Telegraaf, 3 maart 2016 - door Maarten Ritman
Leefbaar Rotterdam is woest dat de gemeente Rotterdam een Rotterdams Filmfestival van en voor illegalen financieel steunt en eist dat de bijdrage voor dit jaar wordt ingetrokken.

Zaterdag 19 maart wordt de derde editie van het zogeheten Kaap International Film Festival gehouden op Katendrecht. De organisatie is in handen van Verhalenhuis Belvédère en het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS). Centraal staan dit jaar filmkeuzes van ‘Kapenezen en ongedocumenteerden’. Na de vertoning kunnen de bezoekers met de illegalen in gesprek over de film en hun thuisland.

“Deze illegalen horen niet in een bioscoopstoel te zitten maar in een vliegtuigstoel naar het land van herkomst”, briest Leefbaar Rotterdam raadslid Michel van Elck. “ROS moet illegalen geen valse hoop en bed, bad, brood en bioscoop bieden. Maar er eens voor zorgen dat die illegalen, die parasiteren op de samenleving, Rotterdam en Nederland verlaten. Laat ze zich eens bezig houden met ticket, terug en toedeledokie.”

Van Elck is woest dat het festival mogelijk te zijn gemaakt dankzij steun van de gemeente. “Bij de editie van vorig jaar worden de gemeente Rotterdam en OpzoomerMee & Bewonersidee genoemd bij de sponsoren. Ook op de site van Belvédère wordt de gemeente Rotterdam genoemd en zelfs bedankt.”

Daarom wil Van Elck precies weten op welke wijze de gemeente het festival heeft gesteund en of het ook dit jaar weer als sponsor optreedt. “Ik wil graag weten hoe dat is gebeurd, als het puur financieel is geweest wil ik de specifieke bedragen zien.” Speciaal daarvoor dient hij schriftelijke vragen in bij het college.

“Naast de steun moet ook inzichtelijk worden of OpzoomerMee & Bewonersidee steun hebben gegeven en op welke manier, want daar is het helemaal niet voor bedoeld.” Hij vraagt het college de bedragen te specificeren per jaar. “Vorig jaar was het dezelfde opzet, toen hebben ongedocumenteerden verbonden aan ROS samen met een aantal bewoners van Katendrecht het programma samengesteld.”

Hij snapt niet dat de gemeente geld steekt in deze onderneming. Gemeentelijke steun aan filmfestivals met en door illegalen is onbestaanbaar voor Leefbaar Rotterdam, dit hele verhaal is niet te filmen.” Indien er voor dit jaar een bijdrage van de gemeente klaarstaat voor de illegalenfilms moet die subiet worden ingetrokken, vindt Van Elck.

Volgens Herman Meijer, directeur van het filmfestival, valt het allemaal wel mee. Onze samenwerking is op initiatief van het ROS vorig jaar gestart. ROS heeft subsidie bij diverse stichtingen aangevraagd voor de films. Ze hebben wel een relatie met de gemeente voor bed, bad en broodopvang.”

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws