Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 27 januari 2017

Leefbaar woedend om doorgaan ‘Hamas-conferentie’


Bron: De Telegraaf, 27 januari 2017 - door Maarten Ritman
De ‘Hamas-conferentie’ in de Rotterdamse Doelen mag toch worden gehouden van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Leefbaar Rotterdam noemt zijn gedrag ‘onbetrouwbaar’ en eist alsnog een verbod.

De burgemeester verleent als verantwoordelijk portefeuillehouder van het college medewerking aan de conferentie ‘Palestinians in Europe’ op 15 april in de Doelen. Leefbaar Rotterdam raadslid Tanya Hoogwerf had eerder om een verbod gevraagd omdat sprekers en mensen binnen de organisatie van de conferentie gelieerd aan Hamas zouden zijn. Ze noemt het een ‘Hamas-conferentie’.

Aboutaleb leek in de beantwoording van schriftelijke vragen over dit onderwerp vorig jaar ook stellig tegen te zijn. “Organisaties en individuen die naar inschatting van de gemeente en politie een substantiële bedreiging vormen voor de openbare orde en veiligheid worden altijd beperkt in hun activiteiten en optreden in de stad Rotterdam.”

Geen risico
Maar hij is alsnog overstag omdat de conferentie geen risico vormt voor de openbare orde. Uit informatie van onder meer de politie en NCTV (National Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) is ‘uit geen enkele bron gebleken dat de conferentie door Hamas wordt georganiseerd’.

“Afgaand op de beschikbare informatie zie ik geen reden om de conferentie te verbieden. Verder houd ik een vinger aan de pols”, besluit Aboutaleb. Naar verluidt worden de gastenlijst en sprekers nauwlettend in de gaten gehouden.

Hoogwerf is verbijsterd dat de burgemeester ‘terugkomt op zijn woord’. “Omdat volgens de NCTV er geen risico is voor de openbare orde. Hij is ongeloofwaardig en gebruikt zijn eigen beantwoording van mijn schriftelijke vragen nu als toiletpapier.”

Zelf ziet de burgemeester het anders. “Bij de beantwoording van eerder gestelde schriftelijke vragen over dit onderwerp werd het mogelijk optreden van het college beschreven. Daarmee werd bedoeld dat er zal worden opgetreden wanneer er sprake is van een samenkomst die een gevaar oplevert voor de openbare orde. De inhoud en het karakter van een samenkomst zijn, bezien vanuit het belang van de wet, niet relevant. Derhalve is hier geen sprake van inconsistentie.”

Leefbaar Rotterdam baalt van zijn ‘onbetrouwbaarheid’, de partij had zijn steun in deze kwestie verwacht en wil alsnog een verbod op de conferentie afdwingen.

Daarom dient Hoogwerf nieuwe schriftelijke vragen in. Ze is diep teleurgesteld in Aboutaleb. “Het blijft bijzonder dat de burgemeester van ‘Rot dan toch op’, de aanpakker van radicalisering en de voorvechter van de wij-samenleving de rode loper uitgooit voor een terreurorganisatie.”

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Laatste nieuws