Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 16 mei 2018

Leefbaar wil stichting Vobis niet bij symposium misbruik


Bron: De Telegraaf, 16 mei 2018 - door Maarten Ritman
De uitnodiging aan een omstreden stichting om deel te nemen aan een symposium tegen seksueel misbruik in Rotterdam moet worden ingetrokken. Dat eist Leefbaar Rotterdam. Raadslid Tanya Hoogwerf dient vandaag schriftelijke vragen in met als doel voorkomen dat stichting Vobis uit Den Haag de theatervoorstelling ‘Het stille leed’ kan spelen.

De directeur van die stichting, Soerin Narain, is beschuldigd van seksueel misbruik. Dat kwam naar buiten toen hij eind vorig jaar was genomineerd voor de Joke Smit oeuvreprijs, een regeringsprijs voor personen die zich inzetten op het gebied van vrouwenemancipatie.

“Als je zo’n organisatie uitnodigt voor dit symposium zeg je tegen de slachtoffers dat je ze niet serieus neemt”, zegt Hoogwerf stellig. Ze noemt het besluit Vobis uit te nodigen voor een door de gemeente georganiseerd symposium ‘onbegrijpelijk en onbestaanbaar’.

“Dit is een klap in het gezicht van slachtoffers van misbruik, ook de meiden die hem hebben beschuldigd van misbruik. Afgezien of de beschuldigingen waar zijn of niet is de stichting door zijn verleden en alle ophef niet de partij die je erbij wil hebben”, meent Hoogwerf.

Vrijspraak
In 2014 was er een rechtszaak tegen Narain nadat hij was beschuldigd van verkrachting. Hij werd vrijgesproken bij gebrek aan overtuigend bewijs. Er zijn nog vier beschuldigingen geuit van misbruik van minderjarige meisjes door hem.

Narain zelf vindt de oproep van Leefbaar Rotterdam om zijn stichting te weren van het symposium onzin. “Ik ben beschuldigd, niet de stichting. Ik sta momenteel ook los van de stichting”, verklaart hij.

De medeoprichter en voormalig directeur van Vobis, dat als doelstelling heeft ‘maatschappelijke kwesties bespreek te maken’ zoals ‘soms controversiële onderwerpen als homoseksualiteit, integratie en pesten, zit sinds enkele maanden thuis na de controverse die ontstond rondom zijn nominatie voor de prijs.

“Er is door de stichting een onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld di de beweringen onderzoekt. Sinds februari ben ik niet meer aan het werk voor de stichting. Eind deze maand of begin juni worden de resultaten verwacht.”

Als het aan Hoogwerf ligt wordt de uitnodiging voor Vobis per direct ingetrokken.

“Hun aanwezigheid kunnen we missen als kiespijn, deelnemers dienen zich vrij en veilig te voelen.”

Het frustreert haar dat de stichting überhaupt is uitgenodigd. “Een simpel onderzoekje had duidelijk gemaakt dat de stichting omstreden is. Zeker bij dit onderwerp. Daarom vragen we het stadsbestuur dan ook beter te onderzoeken wie ze willen uitnodigen voordat ze daadwerkelijk een organisatie ook vragen te komen.”

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Laatste nieuws