Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 07 december 2016

Leefbaar wil politie-eenheid tegen eerwraak


Bron: De Telegraaf, 7 december 2016 - door Maarten Ritman
Er moet een eerwraak politie-unit in Rotterdam komen. Dat bepleit Leefbaar Rotterdam vandaag. De partij ziet niets in het plan om buurtvaders in te zetten om eerwraak op te sporen.

Dat idee is afkomstig van CDA-wethouder Hugo de Jonge. Vorige week maakte hij bekend dat er dit jaar tot nu toe 64 gevallen zijn gemeld. “Buurtvaders zijn de ogen en oren in de wijk”, zei De Jonge vorige week in deze krant.

Hij wil ze inzetten om uitbuiting, verminking en onderdrukking van vrouwen tegen te gaan in Rotterdam. Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf ziet echter niets in het plan van de wethouder en trekt de officiële cijfers in twijfel.

De afgelopen jaren stond de teller op 19, 61 en dit jaar 64 meldingen van eerwraak gerelateerde zaken. “In Den Haag waren dat er vijfhonderd, je maakt mij niet wijs dat het minder vaak voorkomt in Rotterdam.”

Dus ligt het volgens haar aan de opsporing van de zaken. In de Hofstad is er een speciale politie-eenheid die zich volledig richt op eerwraak. In Rotterdam is Veilig Thuis ervoor verantwoordelijk, een samenwerking tussen verschillende partners.

“Maar daar ontbreekt kennis bij de medewerkers. Als ze er niet uitkomen, melden ze het bij het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld. Maar zoals het nu gaat, werken instanties langs elkaar heen.”

Dat ziet de wethouder anders. Al eerder liet hij aan Hoogwerf weten het niet eens te zijn met haar zienswijze. “Er is sprake van een deskundige ketenbrede samenwerking rondom deze problematiek.”

Er klopt wel meer niet van de huidige aanpak volgens Hoogwerf.

“Het valt nu ook onder welzijn met wethouder De Jonge, maar het gaat om geweldsmisdrijven. Dat hoort bij veiligheid en dat valt onder de burgemeester.” Ze ziet liever dat de afhandeling van eerwraakzaken via welzijn gaat en dat de opsporing bij de politie ligt.

Daarom zal ze vandaag in de commissievergadering, waarin de cijfers en plannen worden besproken met de wethouder, een oproep doen voor een eerwraak-eenheid bij de Rotterdamse politie. “De veiligste plek hiervoor is daar.”

Met verbazing las ze het voornemen van wethouder De Jonge om buurtvaders in te zetten.

“Ik betwijfel of dat zal werken. Bij het programma Verborgen Vrouwen worden ook buurtvaders ingezet en daar hoor je al twee jaar niets over resultaten.”

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Islam

Laatste nieuws