Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 05 juli 2017

Leefbaar wil dekkend AED-netwerk in Rotterdam


Leefbaar Rotterdam wil dat de stad een dekkend netwerk van AED’s krijgt. Dat voorstel deden Leefbaar-raadsleden Michel van Elck en Benvenido van Schaik dinsdag bij de behandeling van de voorjaarsnota. Hiervoor moeten 75 extra AED’s in Rotterdam worden geplaatst. Hiermee kunnen jaarlijks 150 mensenlevens in de regio gered worden.

Een dekkend netwerk
Leefbaar Rotterdam wil dat AED’s in heel Rotterdam beschikbaar zijn, zodat iedereen met een hartstilstand zo snel mogelijk kan worden geholpen. Bij een hartstilstand is het van levensbelang dat binnen zes minuten gestart wordt met de reanimatie. Met de 75 extra AED’s, naast de reeds beschikbare AED’s bij bedrijven en instellingen, ontstaat er een dekkend netwerk in Rotterdam met voldoende zogenaamde “zes-minutenzones” volgens de Hartstichting.

Direct hulp uit de wijk
Leefbaar roept het stadsbestuur ook op om met de regionale instantie Hartveilig Wonen (van het AED Alert Systeem) en met de Hartstichting in gesprek te gaan over goede locaties voor de nieuw te plaatsen AED’s. Daarnaast moet het duidelijk worden waar alle AED’s in Rotterdam beschikbaar zijn zodat (burger)hulpverleners door Hartveilig Wonen direct naar de dichtstbijzijnde AED geleid kunnen worden.

Hart voor de Rotterdammers
Een klein aantal plaatsen in Nederland heeft al een 6 minutenzone. In Rotterdam bestaat deze zone nog niet. In verschillende wijken bevinden zich op dit moment te weinig AED’s of staan de AED’s nog niet goed verspreid. Daar moet snel verandering in komen aldus Van Elck “want bij een hartstilstand telt iedere seconde.”

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws