Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 11 juni 2019

Leefbaar: Wethouder moet nieuwe poging doen om Boijmansmiljoenen binnen te halen


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Nadia Berkelder.

Wethouder Saïd Kasmi moet, als het aan Leefbaar Rotterdam ligt, opnieuw in gesprek met de stichting Droom en Daad om de miljoenendonatie voor de verbouwing van Museum Boijmans Van Beuningen binnen te halen.

De partij wil donderdag in debat met Kasmi (D66) en de rest van de raad. Vorige maand werd bekend dat de gesprekken tussen Droom en Daad, de gemeente Rotterdam en het museum op niets waren uitgelopen. De filantropische stichting eiste plekken in de raad van toezicht van het museum, in ruil voor een gift van ruim vijftig miljoen. Dat kon niet, zei Kasmi, verwijzend naar de regels die culturele instellingen hebben om belangenverstrengeling tegen te gaan én de wensen van de gemeenteraad.

,,Van belangenverstrengeling is natuurlijk geen sprake”, vindt Maarten Struijvenberg van Leefbaar. ,,Die regels zijn natuurlijk niet geschreven voor filantropen die hun miljarden kwijt willen, maar voor bijvoorbeeld bouwbedrijven die via een plekje in het bestuur proberen opdrachten binnen te halen. Droom en Daad komt geen geld hálen, maar geld bréngen. De belangenverstrengeling waar het in de Governance Code van de culturele sector over gaat, is hier nauwelijks aan de orde.”

Bovendien is het best logisch dat de stichting toezicht wil houden op de bouw, vindt Struijvenberg. ,,Als je een schenking doet van zo’n bedrag lijkt me dat heel normaal. Je zou desnoods kunnen afspreken dat ze alleen tijdens de verbouwing aanschuiven, of dat ze alleen stemmen over onderwerpen die met de verbouwing te maken hebben. Volgens mij valt daar wel een mouw aan te passen.”

De stichting Droom en Daad was vrij duidelijk: het aanbod is ingetrokken. Struijvenberg: ,,Ik hoop dat Droom en Daad - als wij als raad de wethouder op goede gedachten kunnen brengen - zegt: ‘vooruit, in het belang van de stad willen we nog wel een keer praten, als er toch nog aan onze wens tegemoet gekomen kan worden’. We gaan toch niet meemaken dat we over een jaar concluderen dat we tientallen miljoenen tekort komen om het ambitieuze scenario van het belangrijkste museum in de stad te realiseren?”

Laatste nieuws