Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 12 mei 2020

Leefbaar vreest OV-troep van mondkapjes


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Redactie Rotterdam

Leefbaar Rotterdam vraagt zich af of er voldoende prullenbakken in het openbaar vervoer en op de stations zijn om vanaf volgende maand de verwachte stroom aan weggooi-mondkapjes te kunnen opvangen. Vanaf 1 juni wordt het verplicht om in het OV een mondkapje te dragen.

,,Omdat de niet-medische mondkapjes voor kortdurend gebruik zijn, is het aannemelijk dat reizigers deze kort na het dragen willen weggooien’’, zegt Leefbaar-raadslid Benvenido van Schaik die het college vragen heeft gesteld over de kwestie.. ,,In de voertuigen is hier geen mogelijkheid voor en ook op de stations is een beperkt aantal prullenbakken beschikbaar.’’ Hij stelt dat dit in de ‘normale’ situatie al een ergernis is van veel Rotterdammers. ,,Maar gezien de coronacrisis extra bezwaarlijk.’’

Vitale beroepen

Van Schaik wil van het college weten wat eraan wordt gedaan. ,,Het openbaar vervoer is al een bron van ziektekiemen en vuil, wij willen voorkomen dat dit in de coronacrisis verder uit de hand loopt. ‘’ Volgens de Leefbaar-man moet het OV bestemd zijn voor mensen met vitale beroepen. Zij mogen niet de dupe worden van onjuist achtergelaten gebruikte mondkapjes die gaan zwerven door de stad.

Van Schaik vraagt ook nog hoe het college het gebruik van het openbaar vervoer voor niet-noodzakelijke reizen wil ontmoedigen. ,,Wordt hierop door handhavers toegezien?’’ Ook informeert hij naar de wijze van schoonmaak door de RET van voertuigen en perrons. Tot slot vraagt de Leefbaar-man de gemeente of er niet meer prullenbakken moeten komen.

Laatste nieuws