Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 17 juli 2015

Leefbaar voorspelde problemen met Russische olieterminal


De plannen voor de bouw van een Russische olieterminal zijn sinds deze week van de baan. Leefbaar Rotterdam-raadslid Reinier de Jong vindt dat geen verrassing. De Russische investeringsmaatschappij die betrokken was bij de deal is geen betrouwbare handelspartner. Leefbaar Rotterdam waarschuwde ruim twee jaar geleden al voor het bedrijf, maar daar gaf het Havenbedrijf Rotterdam geen gehoor aan.

Shtandart TT krijgt financiering niet rond
Door het annuleren van de olie-deal loopt het Havenbedrijf Rotterdam in de aankomende dertig jaar honderden miljoenen euro’s mis. Het Russische Shtandart TT met wie het Havenbedrijf in 2011 een contract afsloot, krijgt de financiering niet rond.


Al vroeg zorgen geuit
De Jong maakte zich in 2013 al zorgen over de komst van de Russen en stelde daarom schriftelijke vragen. Het bedrijf maakte in haar eigen thuishaven talloze overtredingen op het gebied van milieu en veiligheid en was verwikkeld in diverse rechtszaken. “We willen hier niet nog een tweede Odfjell hebben”, waarschuwde De Jong. Ook voorzag hij dat het bedrijf beloftes over de olietoevoer volstrekt niet kon waarmaken en maakte hij zich zorgen over het ontbreken van financieringsmiddelen voor zo’n grote terminal.

Havenbedrijf negeerde waarschuwingen
De Jong vindt het jammer dat het Havenbedrijf de waarschuwingen van Leefbaar Rotterdam heeft genegeerd. “We hebben meermaals aan de bel getrokken, want we voorzagen dat dit bedrijf – dat alle regels aan haar laars lapt en zich beter voordoet dan het in werkelijkheid is – voor gedonder ging zorgen”, aldus De Jong.

Meer zeggenschap over Havenbedrijf
De Jong pleit ervoor dat de gemeenteraad meer zeggenschap krijgt over het Havenbedrijf. “Na het Odfjell-debacle gaat het Havenbedrijf nu weer de mist in. Dat heeft gevolgen voor onze economie en onze lange termijn-werkgelegenheid, en dus voor ons allemaal. Belastinggeld verdampt.” Daarom wil hij meer zeggenschap, zodat overeenkomsten met foute handelspartners in de toekomst gemakkelijker kunnen worden tegengehouden.

Zie ook:
- Leefbaar: sneuvelen Russische olieterminal voorspeld
- Schriftelijke vragen Vooruitzichten Tank Terminal Europoort West
- Schriftelijke vragen Shtandart TT en de Tank Terminal Europoort West

Dossier: Reinier de Jong

Dossier: Milieu / Duurzaamheid

STANDPUNT: Schoon en groen

Dossier: Odjfell

Laatste nieuws