Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 15 juni 2017

Leefbaar: Turkse consul moet alsnog weg


Bron: De Telegraaf, 15 juni 2017
Er wordt te weinig gedaan tegen de Turkse invloeden in Rotterdam. Leefbaar Rotterdam wil alsnog de Turkse consul dwingen te vertrekken.

Na de mislukte couppoging in Turkije bijna een jaar geleden zijn de spanningen in de Turkse gemeenschap in Rotterdam fors toegenomen, De situatie is er niet beter op geworden nadat in maart de Turkse minister van Buitenlandse Zaken ondanks het verzoek niet te komen toch bij het consulaat de Turkse referendumcampagne voor meer macht voor Erdogan wilde voeren.

Alle aansluitende ongeregeldheden leidden tot 51 aanhoudingen, waarvan acht mensen zich voor de rechter moeten verantwoorden. Er zijn 134 aangiften tegen bedreiging of belediging ingediend, ook zijn er meerdere gevallen bekend waarbij Turkse politieagenten te lijden hebben onder deze kwestie.

Burgemeester Aboutaleb zegt de consul niet uit de stad te kunnen zetten omdat dit een taak van het Rijk is. Wel is hij in gesprek met ‘diverse geledingen van de Turkse gemeenschap’. “Dat is in zeer goede orde verlopen en is een eerste stap in toenadering naar elkaar. Na de zomer wordt het initiatief genomen tot een grotere bijeenkomst voor alle geledingen van de Turkse gemeenschap”, laat hij weten aan de gemeenteraad.

“Alleen theedrinken met enkele Turkse organisaties is niet genoeg”, verzucht Leefbaar Rotterdam raadslid Tanya Hoogwerf. “Wie over de schreef is gegaan, pak ze op en pak za aan. Daarnaast moet de consul weg, als de burgemeester dat niet zelf kan moet hij ervoor zorgen dat het nieuwe kabinet het regels. Maak er een formatiepunt van.”

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Laatste nieuws