Home > Informatie > Nieuwsberichten
Zaterdag, 04 maart 2017

Leefbaar: stuur dakloze migrant naar herkomstland


Leefbaar Rotterdam wil dat dakloos geraakte migranten worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Dat verzoekt Leefbaar-raadslid Michel van Elck in vragen aan het stadsbestuur. “Het kan niet zo zijn dat kansloze migranten hier op de bonnefooi naar toe komen en op kosten van de belastingbetaler in hotels en opvangcentra vertoeven”, aldus Van Elck.

Afgelopen zomer werd bekend dat de gemeente Rotterdam extra opvangplekken had gerealiseerd om dakloos geraakte gezinnen onderdak te kunnen bieden. Zo maakte de gemeente in sommige gevallen gebruik van hotels. Leefbaar Rotterdam vindt het een kwestie van beschaving dat mensen niet op straat hoeven slapen, maar het wordt een heel ander verhaal als blijkt dat mensen van buiten Nederland gebruik maken van deze opvang.

Onder hen zouden zich ook mensen bevinden uit Europa en de oude Nederlandse koloniën. Soms hebben zij hun aankomst zo slecht geregeld dat zij na hun landing op Schiphol direct contact opnemen met de gemeente voor onderdak. “De wereld op zijn kop” stelt Van Elck, die in de afgelopen weken meerdere van dit soort signalen ontving.

Van Elck: “De kans dat migranten die hun aankomst niet in goede banen weten te leiden er in het vervolg wél in slagen hun eigen boontjes te doppen, is nagenoeg nul. Deze mensen horen niet in een Rotterdamse opvang of, nog erger, een hotel, maar moeten zo spoedig mogelijk terug naar het land van herkomst.”

Verder wil hij van het stadsbestuur weten hoeveel personen van buiten Nederland in de afgelopen drie jaar gebruik hebben gemaakt van deze vorm van opvang en wat de kosten waren hiervan. Ook wil hij weten of het stadsbestuur een einde gaat maken aan deze situatie door opvang enkel toegankelijk te maken voor Rotterdamse gezinnen die dakloos raken.

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws