Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 11 mei 2017

Leefbaar steunt Feyenoord City onder harde voorwaarden


Leefbaar Rotterdam heeft donderdag in de gemeenteraad haar voorlopige steun uitgesproken voor Feyenoord City. De partij stelde wel enkele belangrijke voorwaarden. Zo wil het onder meer 2.500 extra parkeerplaatsen gerealiseerd zien, een garantstelling van €28 mln. spelersbudget en moet de ontwikkeling van het nieuwe stadion met marktwerking worden aanbesteed. Leefbaar-raadslid Luuk Wilson: “We zijn optimistisch gestemd, maar blijven in aanloop naar de definitieve vaststelling ook kritisch.”

Met Feyenoord City kan Rotterdam-Zuid in de aankomende jaren rekenen op krachtige gebiedsontwikkeling. Het plan omvat de bouw van een nieuw voetbalstadion, herontwikkeling van De Kuip en daaromheen de bouw van woningen, hotels, horecagelegenheden en sportfaciliteiten. Het zorgt voor banen en tilt het hele gebied naar een hoger niveau, een ontwikkeling die Leefbaar Rotterdam van harte aanmoedigt. Na een intensieve periode van discussie, stemde een meerderheid van de gemeenteraad, inclusief Leefbaar, vandaag voor een gemeente-investering van €135 mln.

Leefbaar Rotterdam sprak in de afgelopen maanden uitvoerig met omwonenden, omliggende bedrijven en de supporters van Feyenoord om hun mening te betrekken bij de besluitvorming. De partij deelde in eerste instantie in grote mate de zorgen van supporters. Wilson: “We zagen potentieel, maar constateerden ook haken en ogen aan het ambitieuze plan, met name op het gebied van mobiliteit; parkeerdruk, infrastructuur. Met het binnenhalen van onze voorwaarden is Leefbaar Rotterdam in deze fase gerustgesteld en kunnen we voorlopig onze steun uitspreken.”

Eén van de voorwaarden is om tenminste 2.500 extra parkeerplaatsen tijdens wedstrijden en evenementen op bestaande of nieuwe parkeerterreinen te waarborgen. Ook wil Leefbaar Rotterdam dat Feyenoord een spelersbudget van tenminste €28 mln. garandeert. “Zonder voetballend succes wordt Feyenoord City ook geen succes. Een vorm van zekerheid op het spelersbudget is daarom gewenst”, aldus Wilson. Een andere belangrijke voorwaarde is het aanbesteden met marktwerking van het nieuw te bouwen stadion. Dat moet ervoor zorgen dat het stadion met een goede prijs-kwaliteit verhouding kan worden gebouwd. “Het gaat om een investering met publieksgeld en we willen niet dat dit zomaar bij een willekeurige aannemer terecht komt”, aldus Wilson.

Wilson benadrukt dat de ‘ja’ van Leefbaar Rotterdam geen ‘ja’ hoeft te betekenen over anderhalf jaar. “We stemmen in met de financiële kaders, maar blijven kritisch in aanloop naar de financial close.” Desalniettemin is Leefbaar optimistisch gestemd. “Als lokale partij voor en door Rotterdammers zouden wij nooit instemmen met dit plan wanneer wij zouden verwachten dat dit slecht gaat uitpakken voor Feyenoord. De geliefde Kuip blijft behouden, er komt een prachtig stadion bij en Rotterdam-Zuid krijgt een krachtige impuls. Aan het einde van de rit is, alles overwegend, onze slotsom dat dit plan Feyenoord en de stad Rotterdam vooruit helpt.”

Dossier: Luuk Wilson

Dossier: Feijenoord

28 november 2017 3750 huizen erbij in 2017

Laatste nieuws