Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 14 november 2018

Leefbaar stemt tegen begroting 2019


Gisteren stemde de Rotterdamse gemeenteraad over de eerste begroting van het stadsbestuur van VVD, GroenLinks, PvdA, D66, CDA en ChristenUnie/SGP. De begroting kon alleen rekenen op steun van de coalitiepartijen en werd met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen. Leefbaar Rotterdam stemde vol overtuiging tegen. “De torenhoge rekening van het klimaatfundamentalisme van deze coalitie belandt op het bordje van de Rotterdammers. Tegelijkertijd wordt er voor tientallen miljoenen bezuinigd op de zorg, worden autobezitters als melkkoe gebruikt en is de begroting financieel erg gammel. Dit college maakt echt de verkeerde keuzes”, aldus fractievoorzitter Joost Eerdmans.

Energietransitie financiële strop
Net als afgelopen donderdag, toen de fracties in de gemeenteraad de degens kruisten, speelde de energietransitie ook gisteren een grote rol in het debat tussen de gemeenteraad en het college. De coalitie heeft de energietransitie, waaronder het massaal aardgasvrij maken van bestaande woningen, tot topprioriteit uitgeroepen en steekt hier de komende jaren maar liefst 150 miljoen euro in. Een immense rekening die, hoe krampachtig het college er ook omheen blijft draaien, op het bordje van de gewone Rotterdammer lijkt te belanden. “De Energiewende heeft honderdduizenden Duitse huishoudens in armoede gestort. Wat zegt u tegen de Rotterdammers die zich grote zorgen maken om uw plannen? Wat gaat hen dit kosten?”, zo vroeg Eerdmans aan de minzaam glimlachende GroenLinks-wethouder Bonte. Een concreet antwoord bleef uit. “We weten nog niet precies welke kosten waar gaan vallen”, zo voegde D66-fractievoorzitter Zeegers daar weinig geruststellend aan toe. Voor Eerdmans is het duidelijk. “Met een beetje pech kijk je als Rotterdammer straks aan tegen een windmolen, moet je je gasfornuis inruilen voor een elektrische kookplaat, verlies je je baan en zit je in een onverkoopbaar huis”, zo haalde hij het Energie Onderzoekscentrum Nederland aan.

Kille bezuinigingen op de zorg
Een andere zwaarwegende reden om tegen de begroting te stemmen zijn de miljoenenbezuinigingen in de zorg. Het college snijdt 50.000 uur huishoudelijke hulp weg, bezuinigt 12 miljoen op chronisch zieken en gehandicapten en bezuinigt 43 miljoen euro op zorgtarieven en het salaris van zorgpersoneel. Ook de parkeerkaart voor gehandicapten wordt duurder. Stuk voor stuk asociale maatregelen die slecht zijn voor Rotterdam en de Rotterdammers.

Hogere lasten, gammele begroting
De begroting bevat nog meer slecht nieuws voor de Rotterdamse portemonnees. De zelfverklaarde ‘doeners’ van de VVD verhogen de prijs van parkeervergunningen met 70 procent. De parkeertarieven gaan omhoog, net zoals de afvalstoffenheffing voor gezinnen en de toeristenbelasting. “Alles waar de VVD-kiezer níét voor heeft gestemd op 21 maart”, zo stelt Eerdmans. “Daarnaast is 22 miljoen aan bezuinigingen nog niet ingevuld. Dit is begroten op z’n Grieks!”

Arrogante houding college
Leefbaar Rotterdam diende meer dan 40 moties in om de stad terug de goede richting op te duwen. Van voorstellen tot lastenverlichting en het terugdraaien van de bezuinigingen op de zorg tot het beëindigen van Bed, Bad en Brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers en het tegengaan van de on-Nederlandse monocultuur in winkelstraten zoals de Dordtselaan. Moties die, net als veel andere voorstellen van onze kant, werden afgewezen. Veel oppositiepartijen laakten de gesloten houding van het college. Kritiek waar Eerdmans zich goed in kon vinden. “Het is heel logisch dat partijen veel vragen hebben over de koers van het college. Het minste wat je kunt verwachten is dat het college open communiceert en partijen die oprechte zorgen hebben tegemoet komt. In plaats daarvan wordt alles weggeschoven. Dat is een arrogante houding en dat past niet.”

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Bestuur

Laatste nieuws