Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 14 maart 2017

Leefbaar: snel actie tegen achterstand meldingen kindermishandeling


Het meldpunt ‘Veilig Thuis’ handelt te laat bij meldingen van kindermishandeling. Dat stelt de kinderombudsman in het jaarverslag dat vandaag wordt gepresenteerd. Leefbaar Rotterdam, dat al eerder aan de bel trok middels schriftelijke vragen, maakt zich zorgen en wil snel actie.

Het meldpunt Veilig Thuis, waar Rotterdammers en professionals hun zorgen over de veiligheid van kinderen kwijt kunnen, laat meldingen van kindermishandeling te lang liggen. Die conclusie trekt kinderombudsman Annemieke Zwaneveld. Als voorbeeld noemt ze een melding van een Rotterdamse school die maar liefst zeven maanden bleef liggen.

Leefbaar Rotterdam stelde bij monde van raadslid Tanya Hoogwerf al eerder schriftelijke vragen over het functioneren van Veilig Thuis en maakt zich grote zorgen. Tegenover De Telegraaf laat ze vandaag weten dat de wachttijden volgens haar nog steeds oplopen.

Verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge, (Zorg, CDA) liet eerder weten dat er met extra personeel is ingezet op het wegwerken van de achterstanden en dat alle wachtlijsten worden weggewerkt. Ook verwacht hij veel van de nieuwe werkwijze die volgend jaar van start gaat.

Maar Hoogwerf roept de wethouder op om nu al in actie te komen. “We hebben te maken met de papieren werkelijkheid waarin alles goed gaat. Maar we moeten het omdraaien, eerst de zorg verlenen en dan de procedure. Kinderen en vrouwen lopen gevaar. Daar gaat het over.”

De bureaucratie in de zorg is volgens haar het grootste probleem. Daar moet een verbeterslag worden gemaakt, zonder dat het ten koste gaat van de mensen die afhankelijk van de zorg zijn.

Dit bericht is gebaseerd op ‘Meldingen kindermishandeling te laat opgepakt’ in De Telegraaf, 14 maart 2017

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Jeugd

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws