Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 29 december 2016

Leefbaar: Schrap koranlessen uit Huizen van de Wijk


Bron: Metro, donderdag 29 december 2016. Door Donna van der Kolk.
Leefbaar Rotterdam maakt zich zorgen om Arabische lessen en koranlessen die in Huizen van de Wijk gegeven worden. De partij vindt het ‘bizar en onwenselijk’ dat dergelijke activiteiten, die ‘lijnrecht indruisen tegen de uitgangspunten die door diezelfde gemeente zijn verwoord in de integratienota’, in gemeentelijk panden worden georganiseerd.

‘Islampropaganda’
De partij heeft hier woensdag vragen over gesteld aan het College, nadat raadsleden het activiteitenoverzicht van welzijnsorganisatie Pit010 onder ogen kregen. „Tot onze verbijstering zagen wij daarbij dat iedere maandag en zaterdag koranlessen worden gegeven in Huis van de Wijk ‘De Dijk’. Wij vinden het onacceptabel indien met Rotterdams belastinggeld en in gemeentelijke panden islampropaganda wordt gefaciliteerd”, aldus Tanya Hoogwerf en Michel van Elck.

Of de activiteit wel of niet rechtstreeks door de gemeente wordt gesubsidieerd, doet er voor de raadsleden niet toe. „Gesubsidieerde instellingen zouden sowieso geen podium moeten bieden aan activiteiten die haaks staan op gemeentelijk beleid.”

Schrappen
De partij vraagt zich onder meer af wat de lessen bijdragen aan de uitgangspunten van het gemeentelijke welzijnsbeleid en wil weten of deze lessen in meerdere Huizen van de Wijk worden gegeven. Leefbaar ziet het liefst dat deze lessen uit het aanbod worden geschrapt. Rotterdam telt 48 Huizen van de Wijk, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en terecht kunnen voor uiteenlopende activiteiten als taalcursussen of lessen in gezond eten.

Amsterdamse toestanden
Onlangs bleek in Amsterdam dat drie ton uit het armoedebudget aan koranlessen was besteed. Volgens Hoogwerf en van Elck moet Rotterdam ‘ver weg blijven van dergelijke Amsterdamse toestanden’.

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Islam

Laatste nieuws