Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 16 oktober 2019

Leefbaar Rotterdam wil opheldering referenties ontuchtdocenten


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Rotterdam - Leefbaar Rotterdam eist opheldering van het stadsbestuur waarom na bijna vijf jaar ontuchtdocenten nog steeds aan de slag kunnen op Rotterdamse scholen.

Aanleiding is een 54-jarige docent die ontslagen werd op een school in Boskoop wegens ontucht. De leraar kon probleemloos aan de slag kon bij het Rotterdamse Comenius College, stelt LR-raadslid Tanya Hoogwerf, doordat de oude school weigerde informatie te delen over de reden van het ontslag vanwege privacyredenen.

Beroepsverbod

Hij vloog er in Rotterdam alsnog uit nadat er aangifte tegen hem werd gedaan door het 15-jarige slachtoffer. De docent kreeg zes maanden cel, deels voorwaardelijk, een taakstraf en een beroepsverbod voor drie jaar.

„Al in het voorjaar van 2015 tijdens het vaststellen van het Rotterdamse Onderwijsbeleid wilden we een motie indienen om deze informatieoverdracht te verbeteren’’, weet Hoogewerf nog.

De partij kon zich de moeite besparen, toenmalig verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge vond het zo’n goed idee dat de motie niet in stemming hoefde te worden gebracht. Ook zou hij bij het Rijk aandringen op landelijke wetgeving.

Een jaar later trok Leefbaar nogmaals aan de bel bij De Jonge na een nieuw incident. De voortgang van de gemaakte afspraken werd besproken en het beleid om ontuchtplegers te weren ging zelfs een stapje verder. „Het belang van gemeente-overstijgende afspraken en wetgeving werd daarbij benadrukt’’, stelt Hoogwerf.

Weer een jaar verder, begin 2017, maakt De Jonge gewag van ’aangescherpte maatregelen door de Inspecteur-Generaal van het Onderwijs’.

Ook laat hij in een brief aan de gemeenteraad weten dat er binnen Rotterdam al afspraken zijn gemaakt met het onderwijs ’over dit soort aangelegenheden’. Onderwijsinstellingen moeten bij aanstelling van een nieuw personeelslid referenties natrekken bij de directie van de voormalige werkgever, ook als deze zich buiten de stad bevindt.

Niet geregeld

„Maar ondertussen zijn we 4,5 jaar verder sinds de eerste toezegging en is het nog steeds niet geregeld’’, constateert Hoogwerf verbijsterd. „Hoe kan privacy de reden zijn dat deze man aan het werk kon met kinderen? Hoe kan iemand die is beschuldigd van ontucht überhaupt aan een Verklaring Omtrent Gedrag komen?’’

Daarom mag onderwijswethouder Said Kasmi morgen in een aangevraagd debat uitleggen waarom ’de gaten in het systeem nog lang niet gedicht zijn’. „Het is onacceptabel dat Rotterdamse scholieren nog altijd het risico lopen onderwezen te worden door een ontuchtpleger.’’

Hoogwerf en haar partij zijn klaar met alle toezeggingen die maar niet tot een werkend beleid komen. „Al het nodige moet worden gedaan om herhaling voor eens en altijd te voorkomen.’’

Laatste nieuws