Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 19 mei 2017

Leefbaar Rotterdam wil moskee Hoogvliet dicht


Bron: De Telegraaf, 19 mei 2017 - door Maarten Ritman
De moskee in het pand ‘De Kom’ in Hoogvliet moet tijdelijk dicht totdat duidelijk wordt of de omgevingsvergunning terecht is verstrekt. De bezwaarschriftencommissie moet de zaak opnieuw in behandeling nemen.

Al heel lang strijden omwonenden van het voormalige pand van de Stichting Welzijn Hoogvliet tegen de moskee van de Turkse Islamitische Culturele Vereniging (TICV). Eerst zou in het pand een eerstelijns gezondheidscentrum komen, maar de parkeernorm bleek een van de te hoge drempels te zijn om in Hoogvliet te openen. 

Terwijl mede dor de komst van Campus Hoogvliet de parkeerdruk in de wijk fors is gestegen de afgelopen jaren, heeft TICV er wel een Turkse culturele vereniging mogen openen inclusief gebedsruimte en winkel.

“Wij hebben nog steeds vraagtekens bij het hele proces”, verzucht raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam. Vandaag dient ze voor de derde maal schriftelijke vragen in bij het college over het onderwerp.

“De omwonenden hebben overlast en ondertussen is er een uitspraak van de meervoudige kamer van de rechtbank na een hoger beroep. De hoofdfunctie is wel degelijk een moskee en de parkeerbehoefte is niet deugdelijk.”

Door het vonnis is de negatieve uitspraak van de bezwaarschriftencommissie voor de bewoners komen te vervallen. Diezelfde bezwaarschiftencommissie moet het bezwaar van de omwonenden opnieuw behandelen.

“Het is dus geen verenigingsgebouw”, stelt Hoogwerf. “En de meervoudige kamer heeft bepaald dat de bezwaren van de bewoners tegen de omgevingsvergunning gegrond zijn.”

Ze steunt de omwonenden en vraagt de gemeente de vergunning tijdelijk te schorsen tot de bezwaarschriftencommissie opnieuw uitspraak heeft gedaan. “Het valt niet uit te leggen aan de bewoners dat de rechtbank ze in het gelijk stelt en er ondertussen niets verandert.”

Want de overlast blijft bestaan in de omliggende wijken. “In het pand is plek voor driehonderd bezoekers, bij de oorspronkelijke aanvraag voor de vergunning ging TICV uit van 150 plekken. Toen daardoor veel moest worden aangepast hebben ze het bijgesteld naar honderd. Maar er komen meer mensen.”

Ze noemt het te zot voor woorden dat ‘regels veranderen ten tijden van de aanvraag’ van een vergunning. “Er is ook nog eens overlast dor het zonder toestemming van de eigenaar gebruiken van het dakterras van de aanpalende dierensupermarkt door moskeegangers.”

Het handhaven van de parkeernorm moet ook worden opgepakt totdat de bezwaarschriftencommissie een nieuwe uitspraak heeft gedaan over de omgevingsvergunning, vindt LR.

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Hoogvliet

Dossier: Islam

Laatste nieuws