Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 23 oktober 2020

Leefbaar Rotterdam wil eind aan moslimintolerantie


Bron: De Telegraaf. Door: Rotterdamse redactie

Het Rotterdamse discriminatie- en racismebeleid moet op de schop na de onthoofding van de Franse leraar Samuel Patty. Leefbaar Rotterdam wil een einde maken aan de intolerantie van moslims.

Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam gaat daarom schriftelijke vragen indienen bij het Rotterdamse stadsbestuur. Ze vindt het onbegrijpelijk dat kritiek op de islam leveren gelijk staat aan ’spelen met je leven’.

„De vrijheid van meningsuiting moet met hand en tand verdedigd worden. Na de aanslag op Charlie Hebdo werden op Rotterdamse scholen posters van het blad verwijderd omdat ze te aanstootgevend zouden zijn, absurd.”

De moord is wat Hoogwerf betreft aanleiding het gemeentelijke beleid aan te passen. Want over alle ’godsdiensten en ideologieën kan alles worden gezegd, op één na’. „Alles moet bespreekbaar zijn, maar niemand is bereid dit punt bij de bron aan te pakken.”

Daarom moet er een grootschalige campagne worden opgezet vanuit de gemeente om op scholen over het gebeurde voor te lichten en ook moslims weerbaar te maken. „Met actieve campagnes moet ieder heikel punt bespreekbaar worden, zonder ’maar’.”

Hoogwerf doelt op ’maar het kwetst mijn religie’. „Je moet dus niet alleen door de bril van Allah ernaar kijken. Die ’maar’ is killing en geeft ruimte voor wat er in Parijs is gebeurd.”

Leraar Patty had Mohammed-cartoons laten zien in zijn les, tot woede van moslimjongeren in de klas en werd uiteindelijk onthoofd. Daarom moet de gemeente actief op school een ’tegengif toedienen bij moslimjongeren’ is Hoogwerf stellig. „Ze krijgen op het formele en informele moslimonderwijs gif binnen, ook via sociale media.”

Ze vraagt het college een ’voortrekkersrol’ op zich te nemen. „We zijn gelukkig nog niet zover als in Frankrijk, maar ook hier wordt de Holocaust in twijfel getrokken door moslimjongeren, krijgen docenten te horen dat ze zich haram moeten gedragen en kun je als docent niet ongestoord je thee drinken tijdens de ramadan.”

Ze verwacht actie van het stadsbestuur, zeker omdat na de dood van de zwarte George Floyd in Amerika het roer omging. „Dan moet de dood van Patty helemaal tot een stevige beleidswijziging leiden.”

Laatste nieuws