Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 08 september 2020

Leefbaar Rotterdam: voorrang mishandelde vrouwen op statushouders


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman

Vrouwen in de noodopvang in Rotterdam moeten voorrang krijgen boven statushouders bij het toewijzen van een woning. Dat bepleit Leefbaar Rotterdam omdat vrouwen al jaren te lang moeten wachten op een huis.

Raadslid Tanya Hoogwerf dient daarom weer schriftelijke vragen in. Al langer kaart ze de problemen in de opvang aan. Telkens wordt volgens haar een stoplapmethode gebruikt, waardoor de wachtlijsten tijdelijk worden aangepakt. „Je blijft op deze manier tot in het oneindige problemen houden”, verzucht ze.

Wie thuis wordt mishandeld door de partner kan via de noodopvang een tijdelijk veilig onderkomen krijgen. Daarna wordt de gang gemaakt naar een nieuw huis; die tussenstap zou acht tot twaalf weken mogen duren.

„Alleen zit de sociale woningbouw totaal op slot, daardoor is er geen doorstroming”, weet Hoogwerf. Dat heeft verschillende gevolgen. Vrouwen blijven, vaak met kinderen, te lang in de noodopvang.

Zo is er een moeder met drie kinderen die al langer dan de normale periode in een noodopvang zit. Ze delen met zijn viertjes een ruimte van nog geen vijftien vierkante meter. En na al die tijd wachten staat de vrouw in kwestie nog niet eens bij de eerste tweehonderd van urgentie.

„Er komt ook geen plek vrij voor anderen door de slechte doorstroming. Een deel wordt opgevangen in hotels maar er zijn dus ook vrouwen die noodgedwongen in de situatie blijven waarin ze mishandeld worden.”

De opvangorganisaties raken er ook door gedupeerd stelt het raadslid, want die krijgen problemen om het langere verblijf volledig vergoed te krijgen en dat bezorgt ze een hoop administratieve rompslomp.

Daarom smeekt Hoogwerf om een definitieve oplossing. „Ik vraag ook niet aan het stadsbestuur hoe ze het gaan doen, maar dát ze het regelen. Linksom of rechtsom, dat maakt me helemaal niets uit. Het is een structureel probleem waar niets aan gedaan wordt.”

Een betere urgentiemethodiek is een goed begin, denkt ze. „Statushouders krijgen wel voorrang, maar bij wie moet de prioriteit liggen? Wie het nodig heeft moet het krijgen. Vrouwen in een geweldssituatie verdienen voorrang.”

Overigens kan daarnaast een betere samenwerking tussen verschillende gemeentelijke diensten ook helpen voor een soepelere doorstroming, daar is Hoogwerf van overtuigd.

Laatste nieuws