Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 23 oktober 2019

Leefbaar Rotterdam: Salafisten runnen islamitisch centrum


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Rotterdam - Het pand voor een islamitisch centrum in Rotterdam-IJsselmonde is niet bijeengebracht door donateurs, maar door een salafistische geldschieter uit Engeland.

Dat stelt Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf. Ze dient vandaag schriftelijke vragen in bij het Rotterdamse stadsbestuur over de financiering van het onderkomen van Stichting Kanz ul Huda Holland en de overlast die er wordt veroorzaakt door het islamitisch centrum in de volksbuurt.

Toen vorig jaar zomer bekend werd dat de stichting een voormalig kerkgebouw van de Jehova’s getuigen in de Kruisherenstraat met een vraagprijs van 475.000 euro wilde kopen waarschuwde Hoogwerf al voor problemen.

Ze stelde dat er ’een verkapte moskee’ zou worden gevestigd en verzocht het college de komst ervan tegen te houden omdat de mensen erachter ’terreurfans’ zouden zijn. De gemeente zag echter geen gronden om de komst van het centrum tegen te gaan.

Hoogwerf heeft echter nieuwe informatie gekregen vanuit de stichting zelf. Daarin wordt gesteld dat ’vooral de geestelijken binnen Kanz Ul Huda een onverdraagzame vorm van het Islam geloof prediken’. „Leden worden opgeroepen om zich tegen de Westerse samenleving te keren.”

Ook zou gematigde leden de toegang tot de stichting worden ontzegd, er wordt een meer ’salafistische koers’ gevolgd.

Terwijl Mugtaar Qadri Saqibi, de voorzitter van de stichting in Nederland, vorig jaar stelde dat zijn stichting zich in zou zetten om ’probleemjongeren te helpen’. „Het is bedoeld om jongeren uit de islamitische gemeenschap op het rechte pad te houden met educatie en begeleiding in plaats van dat ze in coffeeshops rondhangen.”

Zijn stichting zou ook nog eens gefinancierd worden door een salafistische geestelijk leider uit Engeland. Er zou miljoenen euro’s zijn ontvangen om het salafisme aan de man te brengen in onder meer Rotterdam. Mugtaar Qadri Saqibi was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

„Toen had ik al het vermoeden dat het bijeengebrachte geld voor het pand geen zuivere koffie was”, stelt Hoogwerf. Ze eist onderzoek van het stadsbestuur naar de geldstromen en financiering van de stichting. „En als blijkt dat het geld afkomstig is vanuit een fundamentalistische hoek dan is het wat mij betreft simpel, dan moet de gemeente het pand per direct sluiten.”

Niet alleen vanwege de dubieuze geloofsstroming die wordt verkondigd, maar ook door de overlast die in de wijk wordt veroorzaakt door de stichting. „Via de gebiedscommissieleden van onze partij hebben we meerdere klachten ontvangen.”

De meest schrijnende klacht is van een lesbische vrouw, die zich nu pijnlijk bewust wordt van het feit dat zij wat betreft de bezoekers van de organisatie ’head first’ van een flat gegooid mag worden.

Laatste nieuws