Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 09 november 2017

Leefbaar Rotterdam komt op voor werkende minima


Vandaag werd in de gemeenteraad gesproken over de begroting voor volgend jaar. Belangrijk speerpunt voor Leefbaar-fractievoorzitter Ronald Buijt is de werkbonus. Voor het eerst in de geschiedenis krijgen werkenden met een laag inkomen 120 euro extra. Met de werkbonus wordt werken aantrekkelijker gemaakt en krijgen harde werkers die weinig verdienen een steuntje in de rug.

Het vergroten van het verschil tussen inkomen uit werk en een uitkering, is al jaren een belangrijke inzet van Leefbaar Rotterdam. Werken moet lonen. Met de werkbonus van 120 euro voor Rotterdammers met een inkomen tot 130 procent van het bijstandsniveau, is een stap in de goede richting gezet. Vanwege alle toeslagen gaan mensen er in de praktijk financieel maar weinig op vooruit als ze vanuit de bijstand aan de slag gaan. De Rotterdamse werkbonus is als inkomenstoeslag uniek omdat werkenden met een laag inkomen hiervoor in aanmerking komen.

Een ander speerpunt is de aanpak van criminele ondermijning, het op grote schaal witwassen van crimineel geld verkregen uit drugshandel, zwendel en fraude. In het voorjaar vroeg Leefbaar Rotterdam om extra inzet op dit punt.  Op Zuid en in de Spaanse Polder wemelt het van de marginale en malafide bedrijfjes die alleen maar bestaan om criminele zaken te faciliteren of geld wit te wassen. Ondermijning is een vrij onzichtbaar fenomeen, maar wel een fenomeen dat de rechtsstaat in haar fundamenten aantast. Schattingen van politie en justitie lopen al snel in de vele miljarden euro’s die hierin omgaan.

Buijt: “Een veelgehoorde kreet is dat misdaad niet mag lonen. Maar misdaad loont wél. En grote groepen jongeren op Zuid zien dat. Velen groeien op in een sfeer waarin eerlijk werken voor je geld en belasting betalen iets voor losers is. Zij zien dat het niet de jongens met een krantenwijk of een baantje als vakkenvuller, maar de drugsrunners zijn die in de duurste kleren rondlopen en in de mooiste auto’s rijden.”

Op dit terrein is extra inzet zeer welkom. Wat Leefbaar Rotterdam betreft, wordt het aanpakken van ondermijning, samen met radicalisering en woonoverlast, dé prioriteit voor de komende jaren op het terrein van veiligheid.

Tot besluit hield fractievoorzitter Ronald Buijt een pleidooi om nu eens te stoppen met het kleineren en verdacht maken van de Nederlandse tradities en geschiedenis. We gaan in Rotterdam geen standbeelden van zeehelden neerhalen of Zwarte Piet wegpoetsen. Ook autochtone Rotterdammers hebben recht op hun cultuur, zonder dat deze wordt besmeurd met een weg-met-ons verhaal.

Voor 2018 valt er in elk geval veel te kiezen voor de Rotterdammers. Het met bombarie aangekondigde linkse-islamitische blok, bestaande uit SP, PvdA, GroenLinks en Nida, belooft voor de oorspronkelijke Rotterdammers, die de stad hebben opgebouwd, weinig goeds. Een toename van achterstanden en achterstandswijken, minder integratie en meer vervreemding en onveiligheid.

De keuze voor 2018 is helder: het is Leefbaar of links.

Dossier: Ronald Buijt

Laatste nieuws