Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 21 september 2017

Leefbaar Rotterdam knokt door tegen eenzaamheid


Vandaag start de Week tegen Eenzaamheid. Een week waarin we extra stilstaan bij ouderen in een sociaal isolement. Eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam neemt dankzij de daadkrachtige aanpak van het stadsbestuur voor het eerst in jaren af. Desalniettemin blijft de opgave groot. Leefbaar Rotterdam knokt daarom door en draagt deze week nog een extra steentje bij.

Leefbaar Rotterdam heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt om het sociaal isolement van ouderen in de stad te verbreken. Allereerst zorgde zij ervoor dat het gratis ov voor ouderen bleef behouden. Een belangrijk verkiezingsspeerpunt.

In het stadsbestuur bracht zij, samen met D66 en CDA, in 2014 een actieprogramma tot stand. Sindsdien krijgen 75 plussers jaarlijks een huisbezoek. Daarnaast zijn er trainingen voor vrijwilligers, huisartsen, wijkagenten, stadswachten en medewerkers van woningbouwcorporaties hoe ze eenzaamheid kunnen herkennen en wat ze vervolgens kunnen doen. Ook zijn er wijkteams aan de slag en is er een signaleringsnetwerk van kracht.

De aanpak breidde uit. Op verzoek van Leefbaar Rotterdam wordt er nu ook een beroep gedaan op scholieren en ambtenaren. Zij gaan jaarlijks op een maatschappelijke stage, ook met als doel eenzaamheid onder ouderen weg te nemen. Daarnaast zorgde Leefbaar Rotterdam voor de terugkeer van huismeesters in ouderenflats. Zij helpen bij klusjes in en rondom de flat, maar vervullen ook een sociale rol.

Naast dit alles kunnen bewoners ook zelf een bijdrage leveren. Leefbaar Rotterdam roept daarom ook dit jaar Rotterdammers op de handen uit de mouwen te steken, bijvoorbeeld door een oude alleenstaande buurvrouw mee te nemen voor een ommetje of door samen boodschappen te doen. Niet alleen tijdens de Week tegen Eenzaamheid, maar ook erna.

Zelf gaat de fractie deze week met bloemen en taart langs diverse verzorgingstehuizen om onze ouderen -en niet te vergeten het verzorgend personeel- in het zonnetje te zetten!

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Laatste nieuws