Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 24 juli 2020

Leefbaar Rotterdam is rookgordijnen rond wethouder zat


Bron: De Telegraaf

Locoburgemeester Bert Wijbenga heeft de Rotterdamse gemeenteraad verkeerd geïnformeerd over de kosten van de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV), maar weigert dit toe te geven volgens Leefbaar Rotterdam. De partij eist een einde aan rookgordijnen en wil de waarheid weten.

Al bijna een jaar is raadslid Michel van Elck verwikkeld in een gevecht met de wethouder om de waarheid boven water te krijgen. Op zijn eerste vragen over de LVV, de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, is gesteld dat het de gemeente geen cent kost.

Dat heeft de wethouder later nog zelf bevestigd, alleen bleek dit jaar dat de gemeente zeven ton had gereserveerd voor de opvang. Van Elck kwam erachter na spitwerk in de jaarrekening. Terwijl het Rijk de kosten volledig op zich zou nemen.

Aangezien dit niet rijmde met het eerdere verhaal van de wethouder volgden nieuwe schriftelijke vragen en een toezegging van de wethouder dat hij met een tijdlijn zou komen om eindelijk uit te leggen hoe het komt dat de gemeente geld had gereserveerd voor iets dat volledig vergoed zou worden door het Rijk zoals hij zelf meermaals had gesteld.

Tot verbijstering van Van Elck kwam er helemaal geen tijdlijn, en al helemaal geen plausibele uitleg in zijn ogen. Slechts een herhaling van zetten werd schriftelijk gedaan en Wijbenga blijft bij het standpunt dat ’over 2019 de financiering wel kostendekkend is’.

Alles wordt dus vergoed en het kost de gemeente niks behalve zeven ton, lijkt de redenatie die Van Elck niet wil volgen. „Al twee maanden lang kan Wijbenga niet weerleggen dat hij de raad onjuist heeft geïnformeerd. Dat spreekt op z’n zachtst gezegd allerminst in zijn voordeel.”

Het is een principekwestie geworden. „Over de inhoud kan en mag je van mening verschillen. VVD-wethouder Wijbenga wil illegalen opvangen en Leefbaar Rotterdam niet. Maar dit gaat los van de inhoud om het principe om als wethouder de gemeenteraad juist te informeren en geen rookgordijn aan te leggen”, legt Van Elck uit. Daarom gaan vandaag weer nieuwe schriftelijke vragen de deur uit.

Dat na vijf weken wachten op een goede uitleg en tijdlijn er slechts een ’kattenbelletje met onsamenhangend gebrabbel’ richting de raad is gegaan is dan ook in het verkeerde keelgat geschoten. „Waarom is het zo moeilijk dat de wethouder zijn eigen ongelijk toegeeft in plaats van zich steeds in allerlei bochten te wringen?”

Laatste nieuws