Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 26 augustus 2016

Leefbaar: hak lange arm van Ankara af!


De integratie van grote groepen Turken is mislukt en Rotterdam moet keihard afrekenen met de oorzaken daarvan. Dat betoogde raadslid Tanya Hoogwerf gisteren tijdens het debat over de spanningen in Rotterdam naar aanleiding van de couppoging in Turkije. “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dat is de afgelopen decennia wel gebleken. Wie nu nóg niet inziet dat de Lange arm van Ankara zonder pardon moet worden afgehakt, is door diezelfde arm geblinddoekt”.

Integratie mislukt
In een verhit debat, waarin de islamitische partij Nida in de verdediging werd gedwongen door het opruiende optreden van haar Turkse raadslid Peksert in de periode na de coup, benadrukte Hoogwerf de ernst van de ontstane situatie. “Het importeren van een Turkse stammenstrijd naar Rotterdam heeft geleid tot vernielingen, gesneuvelde ruiten, dreigementen, intimidatie, vechtpartijen en het belagen van cameraploegen. We krijgen veel mails en telefoontjes van autochtone Rotterdammers die zich door het massale Turkse vlagvertoon vreemden in hun eigen stad voelen. We zien in Rotterdam geboren Turken die over Turkije spreken als “ons land” en over Erdogan als “onze leider”. Veel Turkse jongeren voelen zich in de eerste plaats Turk, daarna moslim, daarna een hele tijd niets en dan misschien nog een héél klein beetje Rotterdammer. Wat voor Leefbaar Rotterdam al als een paal boven water stond is nog maar eens bevestigd: de integratie van grote groepen Turken is compleet mislukt”.

Lange arm van Ankara afhakken

Volgens Hoogwerf is hierop maar één antwoord mogelijk: de lange arm van Ankara moet zonder pardon worden afgehakt. “De gevestigde orde heeft jarenlang apathisch toegestaan, en middels subsidiëring soms zelfs gestimuleerd, dat Rotterdame Turken feitelijk meer onder invloed van de Turkse overheid dan de Nederlandse overheid staan. Het roer moet om. Stop per direct de samenwerking met Turkse organisaties die er een dubbele agenda op nahouden en daarmee de integratie van Turken belemmeren. Stop hun subsidies. Sluit per direct alle moskee-internaten; maakt niet uit hoe. Draag uit dat inwoners die zich primair Turk voelen beter het vliegtuig kunnen nemen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dat hebben de afgelopen decennia wel bewezen”.

Hoogwerf sprak de hoop uit dat dit besef eindelijk ook tot de Rotterdamse gemeenteraad doordringt. “Voor Leefbaar Rotterdam is deze boodschap niet nieuw. Sterker nog, dit is de kern van wat wij sinds onze oprichting betogen. Met veel bijval op straat, maar tot op heden helaas veel minder in de raad. Als de spanningen in de stad nodig waren om ook hier aan de Coolsingel de ogen open te krijgen, dan zijn ze toch nog ergens goed voor geweest”.

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Islam

Dossier: Moskee-internaten

Laatste nieuws