Home > Informatie > Nieuwsberichten
Zaterdag, 05 september 2020

Leefbaar Rotterdam: ‘Grijp ProRail bij de lurven om onveilige tunnel op te knappen’


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Lex Bezemer

Leefbaar Rotterdam is ontevreden met de aanpak door het Rotterdamse college van de vervallen tunnel aan de Koperstraat in Rotterdam-Alexander. De tunnel heeft dringend een opfrisbeurt nodig, stelt Leefbaar-raadslid Benvenido van Schaik, maar de gemeente onderneemt volgens hem te weinig actie.

Het onverlichte tunneltje wordt veelal gebruikt door studenten van het Zadkine en bezoekers van de volkstuinvereniging in Ommoord. De staat van de tunnel is Van Schaik al jaren een doorn in het oog. Hij stelde er in juni vragen over aan het college, maar is er al langer mee bezig.

Al vóór de verbouwing van station Rotterdam-Alexander vond Van Schaik dat het tunneltje meteen ook aangepakt moest worden. Destijds werd het niet meegenomen in de plannen, omdat het geen onderdeel is van het station. ,,Daar kan ik met mijn hoofd niet bij’’, zegt Van Schaik. ,,Je had twee vliegen in één klap gehad: de veiligheid zou zijn verbeterd en het zou er beter hebben uitgezien.’’

De gemeente laat weten dat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het tunneltje bij netbeheerder ProRail ligt. Vanuit de gemeente is bij ProRail de wens neergelegd om verlichting in de tunnel aan te brengen. ‘De melding wordt door ProRail opgepakt’, stelt het stadsbestuur in de antwoorden op de vragen van Van Schaik.

Het raadslid is buitengewoon fel over de aanpak van de gemeente. ,,Ze schuiven de verantwoordelijkheid zo in de schoenen van ProRail. Alleen verlichting aanbrengen, is niet genoeg om een algemeen gevoel van veiligheid te creëren. Het ziet er nu gewoon niet uit. Wethouder Wijbenga (Buitenruimte) moet ProRail bij de lurven grijpen en er iets aan dóén.’’

ProRail laat weten dat de tunnel binnenkort wordt geïnspecteerd. ,,Over de aanpak van de mogelijke verpaupering of het aanbrengen van verlichting, gaan we in gesprek met de gemeente’’, vertelt een woordvoerder.

Laatste nieuws