Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 30 oktober 2018

Leefbaar Rotterdam eist actie: ‘Asociale trouwstoet aanpakken’


AD, 30/10/2018. Door Abdel Ilah Rubio
Leefbaar Rotterdam wil dat de politie overlastgevende trouwstoeten die gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken voortaan keihard aanpakt. De politie lijkt zich te ergeren aan de kritiek. Een trouwstoet in het centrum van Rotterdam zorgde afgelopen vrijdag voor veel overlast. De bestuurders negeerden verkeerslichten, reden te hard, zouden andere weggebruikers klem hebben gereden en zelfs mensen hebben geintimideerd. Leefbaar Rotterdam wil nu van burgemeester Aboutaleb weten hoeveel meldingen er bij de politie zijn binnengekomen, hoeveel boetes er zijn uitgedeeld en of de verhuurder van de auto`s ook wordt aangepakt.

De politie liet dit weekeinde na alle commotie over de trouwstoet al op sociale media weten dat er vanwege een medisch spoedtransport te weinig capaciteit was om de stoet aan de kant te zetten. Maar fractievoorzitter Joost Eerdmans vindt dat onacceptabel. “Wij vinden het zorgelijk als één medisch spoedtransport er al voor zorgt dat er geen handhaving meer plaatsvindt op gevaarlijk rijgedrag. Hier hadden immers makkelijk verkeersslachtoffers kunnen vallen, en dan waren er nog meer medische spoedtransporten aan de orde geweest.”
Volgens de politicus zijn er wekelijks meldingen over asociaal rijgedrag van bestuurders die meerijden in een trouwstoet van Marokkaanse en Turkse Rotterdammers. De mensen in de stad zijn dit volgens hem spuugzat.

Eerdmans vindt dat dit idiote gedrag met alle beschikbare middelen de kop moet worden ingedrukt. De fractievoorzitter wil van de burgemeester weten hoe die ervoor gaat zorgen dat er, ook tijdens een medisch spoedtransport, genoeg capaciteit is om dit soort gevaarlijk verkeersgedrag aan te pakken.

Ergernis
De politie kon gisteravond nog niet reageren omdat officieel eerst de burgemeester moet antwoorden op de vragen van de partij. Maar dat de kritiek de Rotterdamse politie niet lekker zit, bleek wel uit een reactie op Twitter van het team Feijenoord. “We doen wat we kunnen en pakken ook deze bron van ergernis aan. Dat weet u toch wel. U heeft vaker een dienst met ons meegedraaid”, reageerde de politie geïrriteerd op een tweet van Eerdmans.

Ook werd de oud-wethouder Veiligheid erop gewezen dat er die dag wel degelijk bekeuringen zijn uitgeschreven. Maar ook dat een agent een opstootje voorkwam tussen mensen van de trouwstoet en andere weggebruikers en dat er veel inzet nodig was in verband met een hogere prioriteit, namelijk het medisch spoedtransport. “Wij hebben vele werkzaamheden, waaronder genoemd probleem aanpakken.”

Laatste nieuws