Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 26 september 2019

Leefbaar Rotterdam: College steekt geld in eliteprojecten maar vergeet schoon, heel en veilig


Vandaag is de begroting voor 2020 gepresenteerd door het groene college van VVD, GroenLinks, D66, PvdA, CDA en CU/SGP. Leefbaar Rotterdam heeft het zeer onoverzichtelijke en complex gedigitaliseerde document doorgelezen en heeft er niet veel positiefs over te vermelden.

De energietransitie staat prominent in de begroting vermeld. De grootse klimaatplannen gaan uiteraard gepaard met nog grootsere kosten. 150 Miljoen euro is het college bereid om deze periode voor de megalomane plannen neer te tellen. Van dit bedrag komt 68,2 miljoen euro uit een voorschot dat het college zichzelf gunt uit de, nog niet gerealiseerde, verkoop van Eneco. In totaal denkt het stadsbestuur dat de hele transitie de komende 30 jaar liefst 50 miljard gaat kosten. Rotterdammers moeten van dit college, op eigen kosten, van het gas af. Wie dit niet kan betalen, moet een lening afsluiten. Kortom: Rotterdammers met een kleine beurs moeten zich in de schulden gaan steken, schandalig!

Veiligheid en buitenruimte zijn wat Leefbaar Rotterdam betreft enorm belangrijk. Het college denkt hier echter anders over en bezuinigt erop los; maar liefst 35 miljoen op de buitenruimte. Dit is nu al goed te merken op straat: vuilnisbakken puilen uit waardoor naastplaatsingen en ongedierte aan de orde van de dag zijn. Terwijl onder het vorig college de afvalstofheffing voor iedereen daalde, laat dit stadsbestuur de woonlasten gemiddeld met 3,5% stijgen. Dat het college niet met de metro gaat blijkt wel uit de €500.000,- bezuiniging op metrosurveillanten. Dat geld eigent het college zichzelf echter wel toe om haar eigen wagenpark te upgraden. Het is werkelijk de wereld op z’n kop.

De zwakkeren in de samenleving komen er onder dit college niet goed vanaf. Er wordt maar liefst 12 miljoen bezuinigd op chronisch zieken en gehandicapten. Ouderen zien de deuren van hun zorgrestaurants dichtgaan en vrezen of de huishoudelijk hulp nog langskomt; daar wordt door dit college namelijk 200.000 uur op bezuinigd. Ook op hun geliefde huismeesters wordt genadeloos gekort.

Joost Eerdmans: “Het geld wordt in miljoenen uitgegeven wanneer het gaat om cultuurcoaches en geld voor eigen chauffeurs en voorlichters. Dit terwijl ouderen een warm bordje en een huismeester in de flat kunnen vergeten en het lerarentekort voor onze kinderen met de dag nijpender wordt. Elitaire projecten krijgen een hoge prioriteit; het is kenmerkend voor hoe ver dit stadsbestuur van de werkelijkheid staat. Het heeft geen oog voor wat de Rotterdammer echt wil: gewoon een schone straat, veilig met de metro naar huis en geen zorgen over de oude dag van hun ouders.”

Laatste nieuws