Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 26 november 2019

Leefbaar Rotterdam: ’Bruidsschat is witwas-smoes’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Rotterdam - Er moet in Rotterdam onderzoek worden gedaan naar de zogeheten bruidsschat, die als smoes zou worden misbruikt om illegale geldstromen wit te wassen.

Dat stelt Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam. Binnenkort wordt het onderwerp in commissieverband besproken. Ze wil uiteindelijk een motie indienen waarbij het Rotterdamse stadsbestuur wordt opgeroepen onderzoek te doen naar ondermijning op deze wijze.

Edward van der Torre, criminoloog en lector aan de Politieacademie, is gespecialiseerd in ondermijning. In zijn zoektocht naar vormen van ondermijning brachten meerdere politieagenten het fenomeen bruidsschat onder zijn aandacht. In bepaalde culturen krijgt het bruidspaar in de vorm van een bruidsschat geld mee als ze in het huwelijksbootje stappen.

Als agenten forse hoeveelheden contanten aantreffen tijdens een onderzoek dan krijgen ze regelmatig het excuus te horen dat het gaat om de bruidsschat.

Zwart of crimineel geld wordt witgewassen op deze wijze, zo is het vermoeden. „Misstanden met bruidsschatten komen voor”, denkt Van der Torre, naar aanleiding van de gesprekken met de dienders.

Dat kan op meerdere manieren. Er wordt teveel ’wit geld’ geschonken aan een bruidspaar of zwart geld gegeven, of crimineel geld wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de bruiloft zelf. Complete feestzalen worden voor een avond afgehuurd en voor die gelegenheid soms compleet verbouwd. „Daar komen dan twintigers in auto’s die wij van ons leven niet kunnen betalen, dat maakt alles wel verdacht.” Om hoeveel gevallen het gaat om witwassen of zwart geld bij bruiloften durft de onderzoeker niet te stellen. „Het gebeurt, alleen weet ik niet hoe vaak.”

Gericht onderzoek naar witwassen bij bruiloften lijkt Van der Torre ingewikkeld. „Ik kan kwalijk de bruid bellen en vragen hoeveel ze van haar schoonvader heeft ontvangen.” Financieel rechercheurs zouden wel onderzoek kunnen doen naar hoe de megabruiloften worden betaald en waar dat geld vandaan komt, denkt hij.

Wat betreft Leefbaar Rotterdam komt er een speciale aanpak voor witwassen rondom buitenlandse bruiloften. Het verhaal van de politieonderzoeker bevestigt een vermoeden dat raadslid Tanya Hoogwerf al langer had. „De overlast die de trouwstoeten veroorzaken is ons al jaren een doorn in het oog, maar naar het zich nu laat aanzien zijn het ook nog eens manifestaties met crimineel geld.”

Ze dient naar aanleiding van het verhaal van Van der Torre een motie in zodra het onderwerp doorgeleid wordt naar de gemeenteraad. „De problemen moeten in kaart worden gebracht, er moet een taskforce komen die de zichtbare en onzichtbare overtredingen en criminaliteit met lik op stuk aan gaat pakken. De industrie eromheen moeten we aanpakken.”

Laatste nieuws