Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 09 september 2020

Leefbaar Rotterdam: Aboutaleb op het matje


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt morgen op het matje geroepen door een deel van de Rotterdamse gemeenteraad omdat hij weigert inzage te geven in een gestopt onderzoek naar corruptie van douanemedewerkers in de Rotterdamse haven.

Het CDA en Leefbaar Rotterdam hadden hierom gevraagd, nadat Tweede Kamerleden onder geheimhouding de stukken in hebben kunnen zien en daarop geschokt hebben gereageerd. Met een aangenomen motie was door de Rotterdamse gemeenteraad al eerder gevraagd om inzicht in het onderzoek te krijgen, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

En ook nu wil de burgemeester er niet aan. Dat Kamerleden het in hebben mogen zien verandert daar niets aan. De gemeente was er niet bij betrokken en heeft het niet ingezien.

’Ik wacht de landelijke ontwikkelingen op dit punt af en in het bijzonder de beantwoording van de door de vaste commissie voor Financiën van Tweede Kamer, op 16 juli 2020 aan de staatssecretaris van Financiën Toeslagen en Douane voorgelegde vragen’, schrijft hij in beantwoording op schriftelijke vragen.

Rene Segers, raadslid van het CDA, is niet blij met de reactie van de burgemeester. „Dit is een reactieve reactie en die had ik niet verwacht. Het bevreemdt me dat de gemeente blijft afwachten, dat is vreemd nu de Tweede Kamer wel inzage heeft gehad. We moeten hierover in gesprek met de burgemeester.”

Daar sluit Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam zich bij aan. „De aanvraag voor een tweeminutendebat donderdag gaat zo de deur uit. Dit is voor ons onacceptabel, we willen dit zelf kunnen beoordelen.”

Voor het debat kondigt ze al een motie aan waarin inzicht in het gestopte onderzoek wordt geëist. „Er worden hier wekelijks mensen afgeknald vanwege drugs die via onze haven binnenkomt. We zijn blind voor de werkelijkheid.”

Laatste nieuws