Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 15 maart 2019

Leefbaar: nieuwe bestuurder BOOR ongeschikt


Bron: De Telegraaf, 15 maart 2019. Door Maarten Ritman.
Het nieuw beoogde bestuurslid voor het schoolbestuur van het openbaar onderwijs in Rotterdam is ongeschikt, vindt Leefbaar Rotterdam.

Mohamed Acharki is door BOOR, het schoolbestuur, voorgedragen als lid van het algemeen bestuur met de portefeuille Huisvesting. BOOR heeft 78 scholen in het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs in het Rijnmondgebied.

De voordracht van Acharki stond begin dit jaar op de agenda in de Rotterdamse gemeenteraad, maar werd op het laatste moment tegengehouden vanuit Leefbaar Rotterdam.

De beoogde opvolger van Bert Wijbenga, die vertrok als bestuurder bij BOOR toen hij als wethouder in Rotterdam aan de slag ging, werd nagetrokken door meerdere politieke partijen voordat ze instemden met zijn voordracht.

Waar veel partijen geen probleem zien rondom de aanstelling van Acharki, hij heeft een stevig cv als bestuurder bij Zayaz, een woningcorporatie in ’s Hertogenbosch en is lid van het algemeen bestuur van Aedes, branchevereniging voor woningcorporaties, meent Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam dat hij niet de juiste man voor de klus is.

Uit onderzoek bleek dat hij als moskeebestuurder van de Sirat-moskee in Utrecht betrokken was bij de komst van een haatimam. De Tunesische prediker Béchir Ben Hassen zou twee jaar geleden in meerdere Utrechtse moskeeën komen prediken, maar onder druk van de gemeente werd dat verhinderd.

Dit verhaal zorgde ervoor dat erop werd aangedrongen zijn voordracht in te trekken. Er volgden meerdere gesprekken tussen BOOR, Acharki en een subcommissie van de gemeenteraad. Uiteindelijk wordt zijn voordracht toch doorgezet door BOOR. Gezien zijn cv en kwaliteiten is hij volgens BOOR de ideale kandidaat.

„Enkele weken geleden hebben wij de heer Acharki voorgedragen voor benoeming tot lid van het algemeen bestuur van BOOR. Tijdens de vergadering van de gemeenteraad waarop zijn benoeming op de agenda stond, kregen we te horen dat de benoeming van de agenda was gehaald. Er was vanuit enkele raadsleden behoefte om aanvullende vragen te stellen en afstemming te zoeken.’’

„Deze gesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden, ook met de betrokkene. We gaan ervan uit dat alle vragen en onduidelijkheden nu zijn opgelost en dat de gemeenteraad over kan gaan tot benoeming. Wij hopen op een positief besluit, omdat we denken dat de heer Acharki een waardevolle bijdrage kan leveren aan ons bestuur’’, stelt BOOR in een reactie.

Toch ziet Tanya Hoogwerf, raadslid van Leefbaar Rotterdam, Acharki liever gaan dan komen. „De prediker die hij naar zijn moskee wilde halen heeft de aanslagen op Charlie Hebdo verheerlijkt. Mensen die dit validiteit geven op zo’n positie bij BOOR zetten is een slechte en verkeerde boodschap.’’

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Onderwijs

STANDPUNT: Onderwijs

Dossier: BOOR

Laatste nieuws