Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 15 mei 2019

Leefbaar: mantelzorger na overlijden naaste hulp bieden


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: De Rotterdamse redactie.

Leefbaar Rotterdam roept de gemeente op mantelzorgers die hun dierbare hebben verloren, nazorg te geven. "Mantelzorgers vallen nu in een gat. Niet alleen hebben ze groot verdriet, ze hebben ook opeens zeeën met tijd waar ze geen raad mee weten", zegt raadslid Caroline Aafjes.

Ook in haar eigen omgeving zag Aafjes hoe lastig het is om in tijden van rouw om te gaan met de tijd die opeens niet meer gevuld is met het zorgen voor de naaste.

De mantelzorgers weten niet wat dan te doen, maar hebben ook het gevoel dat niemand hen meer nodig heeft als de persoon overlijdt waar lange tijd hun leven om draaide. Het vangnet ontbreekt vaak, onder meer omdat vriendschappen en familierelaties zijn verwaterd omdat alle tijd voor de hulpbehoevende was.

Leefbaar vraagt morgen in de gemeenteraad in een motie om het aanbieden van een gesprek voor deze groep. In het nieuwe mantelzorgsteunpunt dat volgend jaar begint, zou hier ook aandacht voor moeten zijn. ,,De oud-mantelzorger moet de juiste begeleiding krijgen bij het verwerken van het verdriet en bij het zoeken naar mogelijk een nieuw tijdverdrijf, indien hier behoefte aan is’‘.

GroenLinks vraagt in een motie om meer aandacht voor jonge mantelzorgers en een campagne om het steunpunt bekend te maken. Binnen twee jaar zou ook gekeken moeten worden of mantelzorgers het steunpunt kunnen vinden.

Laatste nieuws