Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 01 juni 2017

Leefbaar legt met Vijfde Colonne debat vinger op zere plek


Het Leefbaar Rotterdam-debat De Vijfde Colonne kon maandag rekenen op grote belangstelling. In Kantine Walhalla gingen Rotterdammers de confrontatie aan over de mislukte integratie, die Leefbaar bevestigd ziet in de Turkse kwestie. Het debat was zoals aangekondigd niet voor tere zieltjes en legde de vinger op de zere plek. “Aardig blijven doen en zeggen dat we alles samen wel gaan oplossen, zoals de PvdA jarenlang gedaan heeft, werkt niet”, aldus initiatiefneemster Tanya Hoogwerf.

De aankondiging veroorzaakte in de weken voorafgaand aan het debat veel commotie. De titel en een cartoon van een Turkse menigte met vlaggen op de Erasmusbrug viel niet bij iedereen in goede aarde. De PvdA noemde de cartoon ‘walgelijk’ en de Essalam moskee meende zelfs dat Leefbaar Rotterdam het debat moest afblazen.

Ondanks alle ophef zat de zaal maandag met ongeveer 130 aanwezigen goed gevuld. Ook vanuit de pers was er veel belangstelling. Buiten vond een weinig succesvolle demonstratie plaats van mensen die het debat stigmatiserend vonden. “Als je lef hebt komt je naar binnen”, zei Leefbaar -leider Joost Eerdmans tegen de demonstranten. Samen met columniste Ebru Umar modereerde hij het debat.

Hoogwerf verdedigde bij aanvang van het debat nogmaals de gekozen toon. “Waarom deze toon? Omdat je een debat niet met de handrem erop voert. Omdat debatjes over nuanceverschillen niet zoveel zin hebben. Omdat de tegenstellingen scherp neergezet moeten worden om over wezenlijke maatschappelijke thema’s te kunnen discussiëren. Dat mag schuren. Dat móét schuren.”

Leo Lucassen, hoogleraar sociologie, stak van wal door te stellen dat hij zich meer zorgen maakt om mensen die Nederland homogeen blank willen houden. Daarnaast stelde hij ‘vijfde colonne’ geen juiste term te vinden, omdat een vijfde colonne in dienst van een buitenlandse mogendheid de macht wil grijpen. Hij vindt dat daar in dit geval geen sprake van is.

Nourdin el Ouali, politiek leider NIDA, hekelde in het debat de loyaliteitsvraag. Turkse jongeren op zoek naar hun identiteit vragen waar hun loyaliteit ligt, is hetzelfde als een kind van gescheiden ouders vragen of het liever bij mama of liever bij papa is. “Dat is pedagogisch niet juist.”

In de zaal stond een vrouw op die een persoonlijk voorbeeld aanhaalde. “Mijn vader kwam uit Tsjecho-Slowakije naar Nederland toe. Hij hield zielsveel van zijn vaderland, maar zijn loyaliteit lag in Nederland.”

Ook moderator Ebru Umar roerde zich in de discussie. “Jullie panelleden vallen over de term ‘vijfde colonne’, maar hoe wil je die menigte Erdogan-aanhangers met vlaggen dan noemen?”, beet zij hen toe.

Journalisten Annabel Nanninga en Wierd Duk vonden net als Leefbaar Rotterdam dat de integratie is mislukt. Nanninga gaf aan de Lange Arm van Ankara zeer zorgelijk te vinden. “Eén oproep vanuit Ankara en er staan hier duizenden Turken met vlaggen op straat.” Duk gaf aan vooral de islam als hindernis te zien. Dat geloof zorgt er volgens hem voor dat mensen vervreemd raken van westerse waarden.

Sociaal ondernemer Cemil Yilmaz zei dat niet de lange arm van Ankara het probleem vormt, maar de korte arm van Den Haag. Volgens hem moet er meer aandacht komen voor armoedebestrijding en ongelijkheid op de arbeidsmarkt.

De avond werd afgesloten door Leefbaar-wethouder Ronald Schneider (Integratie) die een pleidooi hield voor verbinding en stelde dat de Nederlandse basiswaarden niet onderhandelbaar zijn.

Hoogwerf kijkt terug op een geslaagd debat: “We hebben Rotterdammers met zeer uiteenlopende achtergronden bijeen weten te brengen en heel openhartig gesproken over dit heikele thema. Dat alleen is al winst. We zullen daarom dit soort confrontaties blijven organiseren. Mensen moeten uit hun comfortzone en hun hart luchten. Zonder politiek correct filter. Want wegkijken werkt niet. Daar zijn de Turkse rellen het bewijs van.”


Debat De Vijfde Colonne


Zie ook:
- Leefbaar zoekt confrontatie met debat over mislukte integratie

Dossier: Ronald Schneider

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Islam

Laatste nieuws