Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 16 juni 2017

Leefbaar: jongerenterreur in Grasbuurt moet stoppen!


Donderdag pleitte Leefbaar-raadslid Lars Sørensen in de gemeenteraad voor een hardere aanpak van hangjongeren in de Grasbuurt in Ommoord. Buurtbewoners klagen al lange tijd over overlast, vernieling en bedreiging. Jongeren dealen drugs, spugen op straat en gedragen zich agressief tegenover de veelal oudere bewoners. Onacceptabel vindt Leefbaar Rotterdam.

Cameratoezicht en politieoptreden
De politie en de gemeente houden de situatie nauwlettend in de gaten. Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Leefbaar Rotterdam): ‘‘Er is een groep van tien tot twintig jongeren actief, die de speelplaats bezet houdt. We hebben de groep benaderd, met jeugdwerkers, wijkhandhavers en de wijkagent, maar dit bleek niet voldoende. Daarom is er ingegrepen door middel van een camera, extra inzet door de politie en surveillance van handhavers. Dat heeft ertoe geleid dat op 8 juni twee aanhoudingen zijn verricht.”

Meer dan politie-inzet
Toch lijkt er meer nodig te zijn om de jeugdoverlast aan te pakken. In de nacht van 8 op 9 juni, na de aanhoudingen, zijn de banden van meerdere auto’s lek gestoken en is een beveiligingscamera beschadigd, als wraakactie. ‘‘Wat is hier aan de hand? En wat gebeurt er om dit op te lossen? Zijn er WhatsApp-groepen of bewakingsgroepen? Is er meer dan alleen politie-inzet?’’ vroeg Sørensen aan de wethouder.

Verdere maatregelen
Volgens Eerdmans vormen 4 tot 6 jongeren de kern van de overlastgevers. Deze jongeren worden in de gaten gehouden via een persoonsgerichte aanpak. Verder kan er in sommige situaties een samenscholingsverbod of locatieverbod opgelegd worden. Ook vindt Eerdmans het belangrijk dat de bewoners goed geïnformeerd worden over de situatie en de aanpak van de overlast. ‘‘Bewoners vragen zich ook af waarom de politie ineens vaker door de straat rijdt,’’ zei Eerdmans.

Samenwerking met bewoners
Tot slot zei Eerdmans dat ook de bewoners zelf een grote rol kunnen spelen bij de aanpak van de overlast. ‘‘Wij vragen bewoners om overlast in de wijk te melden. Ook hopen wij een fysieke groep te krijgen van bewoners die ook zelf willen surveilleren, en jongeren willen aanspreken.” Op dit moment zijn buurtbewoners al met elkaar in gesprek over de situatie via een WhatsApp-groep. Eerdmans hoopt in samenwerking met de bewoners tot een duurzame oplossing voor de jeugdoverlast te komen.

Dossier: Lars Sørensen

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Dossier: Prins-Alexander

Laatste nieuws