Home > Informatie > Nieuwsberichten
Zondag, 17 juli 2016

Leefbaar: Integratie Turkse Rotterdammers mislukt


Leefbaar Rotterdam maakt zich ernstige zorgen over de integratie van Turken in de stad. Afgelopen weekend gingen vele Turken in Rotterdam de straat op om te betogen tegen de mislukte legercoup in Turkije. Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf: “De demonstratie toont aan dat de integratie van Turken in de stad is mislukt en dat de lange arm van Ankara nog langer is dan we al vreesden. Dat is schokkend en onwenselijk.”

Zorgen om mislukte integratie
Leefbaar Rotterdam is er niet gerust op dat Turken in Rotterdam op stalorder van Erdogan zo gemakkelijk in beweging komen. Hoogwerf: “Leefbaar Rotterdam vindt het schokkend en onwenselijk dat een oproep vanuit de Turkse regering hier binnen een uur voor vele Turken op straat zorgt. De meerderheid van deze vaak jonge mensen is hier geboren en getogen, maar voelt zich kennelijk meer Turk en moslim dan Rotterdammer. Dit zegt veel over de mislukte integratie waar Leefbaar Rotterdam al vele malen op heeft gewezen.”

Ook zorgen onder Rotterdammers
Ook Rotterdammers maakten zich zorgen over de demonstratie. De partij ontving dit weekend veel e-mails van mensen die de honderden Turkse vlaggen en het geschreeuw met “Allahu Akbar” als intimiderend ervoeren. Ook stoorden veel Rotterdammers zich aan het eindeloos claxonneren door auto’s en scooters. Fractievoorzitter Ronald Buijt: ”Wij kunnen ons die zorgen en ergernis goed voorstellen. We leven hier in Nederland, niet in Turkije. Dit is pure geldingsdrang.”

Belagers cameraploeg aanpakken
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de demonstratie zelfs even grimmig, toen voor het Turks consulaat op de Westblaak een cameraploeg van de NOS belaagd werd door Turkse jongeren. Leefbaar Rotterdam vindt dit ontoelaatbaar en wil dat de daders worden aangepakt. “Het is onbestaanbaar dat leden van de pers het werk onmogelijk wordt gemaakt. In Nederland bestaat er wél persvrijheid. Deze jongeren moeten worden geïdentificeerd en opgespoord”, aldus Hoogwerf.

Nog een lange weg te gaan
Leefbaar Rotterdam concludeert dat er na dit weekend nog een lange weg te gaan is met de integratie van Turken in de stad. Juist daarom blijft Leefbaar na jaren van pappen en nahouden door linkse partijen inzetten op een stevig integratiebeleid. Maar de partij is onverbiddelijk richting diegenen die zich niet willen aanpassen en geen loyaliteit kunnen opbrengen voor Rotterdam en de Nederlandse cultuur. “Nederlander zijn moet je willen. Als het land aan de Bosporus je écht zo lief is, kun je altijd nog terug. Dat is misschien dan maar beter”, aldus Buijt.

Vragen aan de burgemeester
Leefbaar Rotterdam zal komende week aan de burgemeester nadere vragen stellen over hetgeen dit weekend in Rotterdam is voorgevallen. Zo zijn er signalen dat er vrijdagavond minimale politie beschikbaar was. Ook wil Leefbaar precies weten wat de regels rondom het houden van een demonstratie zijn en wanneer het toegestaan is een tocht door de stad te houden en wanneer niet. “Leefbaar Rotterdam is voor maximale vrijheid van demonstratie en meningsuiting, maar de regels moeten natuurlijk wel duidelijk zijn en bij iedereen gelijk worden toegepast”, aldus Buijt.

Dossier: Ronald Buijt

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Laatste nieuws