Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 19 juni 2017

‘Het geld van penningmeester Noord Bruist moet terug!’


De penningmeester van stichting Noord Bruist, die met gemeentesubsidies jaarlijks een muziek- en dansfestival organiseert, moest afgelopen vrijdag in Amsterdam voor de rechter verschijnen. Ze wordt ervan verdacht 63.325 euro te hebben verduisterd. Leefbaar Rotterdam wil dat het geld tot op de laatste cent wordt terugbetaald.

Persoonlijke zaken
De penningmeester zette grote delen van het geld op haar privérekening en gebruikte het geld voor persoonlijke zaken, zoals kappersbezoeken, kleding, horeca en vakanties. Ze liet de stichting bovendien in de waan dat er niets aan de hand was. Zo voorzag ze het bestuur van valse bankafschriften. Inmiddels heeft de penningmeester nog geen cent van het opgemaakte geld terugbetaald. De officier van justitie, Esther Sachs, was niet onder de indruk van haar acties: het OM eiste zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk.

Schriftelijke vragen
Leefbaar-raadslid Bart-Joost van Rij is verbijsterd. Van Rij: ‘‘Het is overheidsgeld. Geld van jou en mij, wat we in vertrouwen geven. Als je ziet dat er dan op deze manier mee wordt omgegaan.’’ In 2013 pleitte Leefbaar Rotterdam er al voor om de subsidiestroom naar Noord Bruist te stoppen. Om meer inzicht te krijgen in de fraude en financiën van Stichting Noord Bruist heeft Leefbaar afgelopen week schriftelijke vragen aan het college gesteld. Leefbaar vindt dat dit soort subsidiefraude ten alle tijden moet worden voorkomen.

Breng het geld terug!
Maar nog belangrijker is het dat het door de penningmeester opgemaakte geld terugkomt bij de stichting. ‘‘Ook bij Waterfront hebben we duidelijk aangegeven als aanbeveling: zorg ervoor dat het geld terugkomt! En als het geld dan ergens in het buitenland verdwijnt, zorg er dan voor dat die mensen nooit meer een cent kunnen verdienen in dit land!’’ aldus Van Rij.

Dossier: Bart-Joost van Rij

Laatste nieuws