Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 25 oktober 2018

Leefbaar: harde aanpak ’hyena’s’ in horeca


De Telegraaf, 25 oktober 2018. Door Maarten Ritman.

Er moet een gebiedsverbod komen voor mensen die zich misdragen in Rotterdamse horeca. Dat bepleit Leefbaar Rotterdam. Raadslid Tanya Hoogwerf zal binnenkort in een commissievergadering een voorstel doen om dit te realiseren. Ze brengt het idee in omdat uit onderzoek naar seksueel geweld in het Rotterdamse uitgaansleven blijkt dat vrouwen gemiddeld vogelvrij zijn. Twee derde van mensen die uitgaan heeft te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Vooral vrouwen worden lastiggevallen: bij 77 procent van de ondervraagden was dat het afgelopen jaar het geval. Vooral jonge meiden moeten zich net na het stappen weren tegen mannen die de grenzen niet kennen of accepteren. Zestig procent heeft aangegeven haar gedrag aan te passen tijdens het uitgaan om niet te worden lastiggevallen. „Het onderzoek geeft aan dat het veel erger is dan we al dachten”, stelt Hoogwerf. „Het probleem zit hem in de roofdieren, de hyena’s die na afloop op zoek zijn naar een prooi. Het gebeurt nog veel te vaak.”

Onder het mom van beter goed gejat dan slecht bedacht wil het raadslid een aanpak uit Apeldoorn in Rotterdam doorvoeren. „Daar hebben ze een gebiedsverbod ingevoerd voor overlastgevers in het uitgaansleven.” Dat moet er ook in de Maasstad komen wat haar betreft, niet alleen voor mensen die de grens niet kennen op seksueel vlak, maar voor alle uitgaanders die zich misdragen. „Ook de indrinkers veroorzaken problemen, en mensen die drugs gebruiken.” Wie structureel overlast veroorzaakt, moet er niet meer in kunnen. „Je wil diegenen die het verzieken voor de anderen weren. Daar kunnen en mogen we het gebiedsverbod voor inzetten.”

Samen met horeca en politie moet de gemeente een register opzetten van notoire trammelantmakers. „Gewoon een smoelenboek of een zwarte lijst.” Het handhaven ervan lijkt Hoogwerf geen probleem. „We hebben de mankracht. Er zijn horecastewards, portiers, politieagenten en boa’s van de gemeente. Als we dit met zijn allen willen, dan moet het mogelijk zijn.”  Wie zich vaak misdraagt, komt op de lijst en is niet meer welkom in de kroegen en clubs in de druk bezochte uitgaansgebieden. „Zo iemand kan het nog wel over de Meent lopen, maar hij komt daar niet meer een horecazaak binnen.”

Ze is er klaar mee dat vooral vrouwen zich moeten verweren tegen gasten die zich niet weten te beheersen. „Het is niet normaal om zomaar iemand in het kruis te grijpen. Wie dat doet, moet er hinder van ondervinden. We moeten de daders afrekenen op hun gedrag en stelselmatig agressief gedrag aanpakken.”

Laatste nieuws