Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 26 april 2019

Leefbaar: gemeente moet aangifte doen van ‘kopschopfilmpje’


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Antti Liukku

Een meisje is dit paasweekeinde in het Zuiderpark in Rotterdam meerdere keren geslagen en tegen haar hoofd geschopt. De aanleiding van de mishandeling, die op video is opgenomen, is onduidelijk. Honderden mensen zijn geschokt door de beelden.

Na een gesprek met een groep jongeren wordt het meisje in haar gezicht geslagen. Daarna wordt ze tegen de grond gewerkt, aan haar haren getrokken en meerdere keren geschopt. Onder meer tegen haar hoofd. De video circuleert op Twitter en is inmiddels duizenden keren bekeken. Volgens getuigen zou het meisje na de mishandeling ook zijn bestolen.

Duizenden mensen hebben de video inmiddels bekeken, honderden van hen hebben direct een duidelijke mening: hoe kan het dat een meisje wordt mishandeld en niemand ingrijpt als ze bijvoorbeeld tegen haar hoofd wordt geschopt? ,,Wat een helden: lekker met zijn allen tegen één meisje. Triest, diep en diep triest’’, reageren veel mensen op sociale media.

Ook de persoon die de mishandeling in het Rotterdamse Zuiderpark heeft opgenomen, krijgt er op onder meer Facebook hard van langs. ,,Waarom pak je je telefoon in plaats van die meiden van het meisje af te halen?’’, is een veelgehoorde reactie.

Anderen zijn echter weer vol lof en zijn juist blij met de beelden. Die geven volgens hen de politie de juiste informatie om de daders aan te kunnen pakken.

Maar zo eenvoudig is het niet meldt de politie, die wel zegt bekend te zijn met de beelden. Zonder aangifte is het echter onmogelijk om de beelden als bewijsmateriaal te gebruiken. Wel roept de politie op om anderen die filmpjes of foto’s van de mishandeling in het Zuiderpark hebben gemaakt, om de beelden met de politie te delen.

‘Oppakken’
Omdat de politie moet wachten op een eventuele aangifte om de beelden te kunnen gebruiken om mensen te vervolgen, krijgt ook de politie er online flink van langs. ,,Politie, hier slaan jullie de plank volledig mis. Niks eerst aangifte, gelijk onderzoek instellen en oppakken die gasten’’, reageert iemand, nog netjes.

Een andere Rotterdammer is minder minder mild: ,,Voetbal supporters worden op basis van camerabeelden zonder aangifte meegenomen als ze een bierblikje op de grond gooien. Zoek dit tuig en sluit ze op, want ieder weldenkend mens weet dat dit niet kan en mag.’’

Laatste nieuws