Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 01 juli 2016

Leefbaar: Geen salafistenschool in Rotterdam


De komst van een salafistenschool naar Rotterdam is volstrekt onacceptabel vindt Leefbaar Rotterdam. De Eindhovense salafistische organisatie Al Waqf zou een voormalig schoolgebouw op Zuid hebben gekocht om er een islamitisch lesinstituut te vestigen. De omstreden organisatie staat bekend om het uitnodigen van buitenlandse haatsprekers. Leefbaar ziet in de school een broeinest voor jihadisme, waar geen ruimte aan mag worden geven.

Voedingsbodem voor radicalisering
Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf stelt dat salafisme een voedingsbodem is vormt voor radicalisering en gewelddadig jihadisme. Daarom moet het stadsbestuur alles in het werk stellen om de komst van de school een halt toe te roepen. “Dit staat haaks op onze gemeentelijke aanpak radicalisering. We moeten onze jongeren beschermen en de verdorven ideeën van predikers die het niet hoog op hebben met onze westerse samenleving buiten de deur houden. Het gaat hier om een organisatie met sprekers op de gastenlijst die prediken dat Joden varkens zijn en homo’s de doodstraf verdienen. Dat moeten we met man en macht buiten de stad houden”, aldus Hoogwerf.

Hoogwerf benadrukt dat Leefbaar Rotterdam niet alleen staat in haar zorg over het salafisme: “Ook de AIVD en NCTV maken zich grote zorgen om de toenemende invloed van het salafisme in Nederland en de antidemocratische, polariserende en onverdraagzame boodschap die deze gemeenschap verspreidt.”

Leefbaar en CDA stellen vragen
Leefbaar Rotterdam heeft samen met het CDA Rotterdam schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur. Ze wil weten of de gemeente op de hoogte was van de plannen voor het vestigen van een salafistisch lesinstituut in het oude schoolpand. Ook willen ze weten of de gemeente voorafgaand aan de aankoop contact heeft gehad met betrokkenen van de organisatie en welke stappen het gaat ondernemen om de komst van de school te blokkeren.

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Onderwijs

STANDPUNT: Onderwijs

Laatste nieuws