Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 29 augustus 2017

Leefbaar: geen plek voor sharia-rechtbank


Bron: De Telegraaf, 29 augustus 2017 - door Maarten Ritman
Er is geen plek voor een sharia-rechtbank in Rotterdam. De gemeente moet daarom de banden verbreken met een universitair onderzoek naar de mogelijkheid daartoe.

Dat bepleit Leefbaar Rotterdam. Eind 2013 is de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek van start gegaan met het onderzoeksprogramma ‘Making Islam Work in the Netherlands’. In vijf jaar tijd willen de onderzoekers achterhalen hoe de islam zich ontwikkelt in Nederland.

Bij het onderzoek zijn meerdere gemeenten betrokken; naast Den Haag en Leiden ook Rotterdam. Na zich in het onderzoek te hebben verdiept denkt raadslid Tanya Hoogwerf dat het niet gaat om ‘het in de kaart brengen van de ontwikkeling en toepassing van islamitische rechtspraak in Nederland’.

Daar heeft ze geen bezwaar tegen. “Deze praktijken kunnen we effectiever bestrijden als we er meer kennis over hebben”, stelt Hoogwerf. Ze vreest dat het onderzoek erop gericht is om sharia-rechtbanken mogelijk te maken, iets wat ze pertinent niet in het land, maar zéker niet in de Maasstad wil meemaken.

“Wij hebben als partij begrepen van bronnen rondom het onderzoek dat er ook wordt gekeken hoe bepaalde delen van de islamitische regelgeving in het Nederlandse rechtssysteem kunnen worden geïncorporeerd.” Daarmee moet de Nederlandse wetgeving aantrekkelijk worden gemaakt voor moslims die nu nog gebruik maken van illegale islamitische rechtspraak, vermoedt Hoogwerf. Indien het zo is moet de gemeente alle banden met onderzoek verbreken, is de eis van haar partij. Daarvoor dient ze vandaag schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur.

Tweede rechtstaat
“Het kan niet zo zijn dat we aan de ene kant als gemeente keihard werken aan gelijke rechten en plichten voor iedereen en dat er geen tweederangsburgers meer zijn en ondertussen bizar genoeg medewerking verlenen aan een tweede rechtstaat in het land waarbij vrouwen worden achtergesteld”, briest Hoogwerf. Ze maakt zich, samen met haar partijgenoten, grote zorgen over het onderzoek. “Het enige is dat het niet openlijk duidelijk is welke kant het op gaat met het onderzoek.”

Om meer duidelijkheid te krijgen wil ze weten op welke wijze de gemeente betrokken is bij het onderzoek en welk onderzoeksdoel is doorgegeven bij de aanvraag voor hulp. Als uit de beantwoording van de vragen blijkt dat een sharia-rechtbank een van de doelen is, dan moet de gemeente per direct zich terugtrekken.

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Islam

Laatste nieuws