Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 04 januari 2018

Leefbaar: Geen genade voor Essalam Moskee


Bron: AD/Rotterdams Dagblad, 3 januari 2017 - door Abdel Ilah Rubio
Als uit onderzoek van de gemeente Rotterdam blijkt dat de Essalam Moskee in Feijenoord destijds illegaal is gebouwd, kan dat niet zonder verstrekkende gevolgen blijven. Dat zegt Leefbaar Rotterdam.

De partij reageert op het nieuws dat er twijfels zijn over de rechtsgeldigheid van de vergunningen en contracten die de gemeente met het moskeebestuur heeft afgesloten.

De rechtbank in Rotterdam oordeelde onlangs namelijk dat de Arabische bestuursleden van de Essalam eigenlijk nooit in het bestuur hadden mogen komen omdat de oorspronkelijke (geldende) statuten dat niet toestaan. Op de Coolsingel wordt daarom onderzocht wat dit voor juridische gevolgen heeft voor alle eerdere afspraken met deze bestuursleden, zoals de bouwvergunning voor de moskee aan de Colosseumweg en de overeenkomsten over de grondruil.

Volgens Leefbaar betekent het ‘illegale’ karakter van het moskeebestuur dat alle overeenkomsten met het moskeebestuur niet rechtsgeldig zijn. Raadslid Tanya Hoogwerf stelt dat de gemeente niet langer gebonden is aan overeenkomsten met dat bestuur. Volgens haar kan deze uitspraak niet zonder gevolgen blijven. ,,Met burgers die illegaal een dakkapel hebben geplaatst is immers ook geen clementie.’’

Hoogwerf kan nog niet precies zeggen wat voor gevolgen dit zou moeten hebben voor de Essalam Moskee. Maar te denken valt volgens haar aan een forse boete of andere ingrijpende maatregel.

Het belangrijkste is volgens haar dat de buitenlandse financiering van de moskee stopt. Leefbaar is daar faliekant op tegen. Ook heeft zij moeite met de volgens haar salafistische koers van de moskee.

Laatste nieuws