Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 06 juni 2019

Leefbaar: Desnoods paarden inzetten in Nesselande


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Gert Onnink.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil dat de politie en handhavers beter zichtbaar worden bij het strand van Nesselande. Dat schrijft hij aan de gemeenteraad na de onrust van zondag. Voor Leefbaar Rotterdam gaat dat niet ver genoeg. ,,Desnoods honden en paarden inzetten.’’

De gemeente Rotterdam gaat extra maatregelen nemen om problemen zoals afgelopen zondag op het strand en de boulevard van Nesselande te voorkomen. In een brief aan de gemeenteraad heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb laten weten dat er bovenop de bestaande afspraken in het warm-weer-protocol op zomerse dagen extra inzet zal zijn.

Toezicht
Dat houdt onder meer in dat de medewerkers van politie en toezicht en handhaving meer zichtbaar aanwezig zullen zijn. Ook wordt extra gelet op overlastgevend alcoholgebruik en andere aspecten uit de Algemene Politie Verordening (APV). Op het strand en boulevard is al enkele jaren een alcoholverbod van kracht.

Wethouder Bert Wijbenga (handhaving, VVD) liet maandag al weten te gaan kijken of ook lachgas verboden zou kunnen worden. Dat roesmiddel was volgens de politie, ondernemers en omwonenden een van de oorzaken van de overlast van zondag, waarbij de politie de boulevard met charges moest schoonvegen. Er zijn twee mensen aangehouden.

De gemeente Rotterdam gaat in overleg met vervoersbedrijf RET om te bekijken of kan worden geanticipeerd op groepen jongeren die tijdens of na een incident met de metro naar Nesselande reizen. Omwonenden verklaarden dat de ordeverstoorders beslist niet uit Nesselande afkomstig waren. Zij waren overigens niet alleen met de metro, maar ook met de auto naar het strand gekomen.

Politiepost
Voor oppositiepartij Leefbaar Rotterdam zijn de extra voorstellen niet voldoende. Leefbaar-raadslid Joost Eerdmans, die als wethouder het warm-weer-protocol instelde, pleit voor de komst van een mobiele politiepost op het strand of bij de boulevard. Ook denkt hij aan al dan niet tijdelijk preventief fouilleren om zaken als lachgas, alcohol en drugs beter te kunnen opsporen. Verder stelt de Leefbaar-voorman voor om op warme dagen twee tot vier boa’s in te zetten die het winkelcentrum beveiligen. ,,Verhaal de schade die ondernemers hebben geleden op gasten die we nog gaan oppakken en schroom niet om de volgende keer honden of paarden in te zetten.’’

Eerdmans zal zijn voorstellen donderdag indienen tijdens het raadsdebat dat hij en de VVD hebben aangevraagd naar aanleiding van de gebeurtenissen in Nesselande van zondag.

Laatste nieuws