Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 10 juli 2017

Leefbaar blij met metroverbod bedelaars


Leefbaar Rotterdam is blij met het metroverbod dat de RET gaat invoeren voor professionele bedelaars. Reizigers hebben last van het intimiderende en soms agressieve gedrag van deze bedelaars, die veelal afkomstig zijn uit Midden- en Oost-Europa. Een reisverbod moet de overlast doen verminderen en het reizen weer aangenaam en veilig maken.

De afgelopen 10 jaar heeft Rotterdam steeds meer last gekregen van grote groepen professionele bedelaars uit Midden- en Oost-Europa. Zij zijn vooral tijdens de zomermaanden actief in de Rotterdamse metro, waar zij overlast veroorzaken voor reizigers. Hun werkwijze is intimiderend en agressief. Vaak gaat het bedelen gepaard met zakkenrollerij en andere vormen van georganiseerde criminaliteit.

‘‘We doen er alles aan om te zorgen dat onze reizigers zich zo aangenaam en veilig mogelijk voelen tijdens hun reis. Overlast door professionele bedelaars hoort daar niet bij. Daarom zullen onze medewerkers professionele bedelaars de toegang tot de metro ontzeggen”, stelt Maurice Unck, algemeen directeur van de RET.

Het metroverbod sluit goed aan bij de maatregelen die Leefbaar-wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid) tot nu toe heeft getroffen om het OV veilig te maken. Zo zorgde hij ervoor dat er op alle metrolijnen in Rotterdam OV-surveillanten actief werden. Ook zorgde hij ervoor dat het OV-reisverbod voor raddraaiers werd uitgebreid naar alle tramlijnen in de stad en ook ging gelden voor mensen die dreigen of spugen.

Eerdmans is blij met de invoering van de nieuwe maatregel: ‘‘Elke maatregel die we kunnen nemen om overlastgevers aan te pakken, is weer een stap in de goede richting. Zo maken en houden we onze stad en ons OV samen veilig.’’

Zie ook:
- Eerdmans: OV-reisverbod ook bij dreigen of spugen
- Leefbaar blij met uitbreiding OV-verbod voor raddraaiers

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Dossier: Verkeer en Vervoer

STANDPUNT: Bereikbaarheid

Laatste nieuws