Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 02 december 2020

Leefbaar: baan voor wie het eerst reageer


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman

Voor Rotterdammers die langdurig in de bijstand komen moet een proef worden gestart met de Amerikaanse Open Hiring methode. Bij een vrijgekomen vacature krijgt degene die als eerste reageert ook de baan.

Dat stelt Leefbaar Rotterdam-raadslid Eshan Jami voor in schriftelijke vragen aan het stadsbestuur. Hij verwacht vooral mensen die al meerdere jaren in de bijstand zitten ermee aan het werk te kunnen helpen.

„Mensen zijn vaak vergeten na lange tijd, ook door een gemeente. Een keer per jaar volgt nog een belletje met een medewerker van de gemeentelijke dienst maar meer dan dat is het niet meer. Het zogeheten granieten bestand van duizenden mensen die al jaren thuis zitten”, legt Jami uit.

Die via de reguliere sollicitatieprocedure ook weinig kans maken. „Als iemand al zeven jaar thuis op de bank zit dan heb je een behoorlijk gat op je cv. Dan kom je er niet snel meer tussen als jij een sollicitatie stuurt. En elk jaar dat je langer in de bijstand zit wordt dit erger.”

Het helpt ook niet motiverend. „Mensen worden zo vaak afgewezen, die hebben ook geen zin meer om brieven te gaan sturen.”

Daarom pleit hij voor een proef met Open Hiring, een fenomeen overgewaaid vanuit Amerika. Een groep werkgevers moet dan toetreden en als er een vacature ontstaat, dan wordt die aangeboden binnen een groep van mensen in de bijstand. Wie als eerste reageert krijgt ook de baan.

„Je hoeft alleen je naam en telefoonnummer in te vullen en je kunt de volgende dag aan de slag. Het gaat niet om hoogopgeleid werk, maar voor iedereen geldt wel dat als je betaald aan de slag kunt dat het ook om zingeving gaat.”

Verantwoordelijk wethouder Richard Moti heeft al veel leerwerkakkoorden afgesloten. Wat Jami betreft gaat hij met de betrokken partijen om de tafel zitten om een Open Hiring-experiment op te tuigen. „Als gemeente moet je hier het voortouw in nemen en met bedrijven in gesprek gaan.”

Volgens hem is er voldoende potentie voor, ook gezien het grote aantal Rotterdammers dat in de bijstand zit. „Sinds corona is het aantal gestegen, het zal rond de veertigduizend liggen nu. Vijf- tot tienduizend van hen kan mentaal of fysiek niet aan de slag, maar de rest zou dat wel moeten kunnen.”

Mocht er een proef van komen dan denkt Jami dat het succesvol kan zijn en ’een extra laag op het huidige beleid kan worden’. „En verder komt er geen poespas bij kijken, er zijn ook geen subsidies bij nodig.”

En eerlijker bestaat volgens hem niet. „Dit werkt elke vorm van discriminatie tegen: wie het eerst komt, het eerst maalt.”

Laatste nieuws