Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 23 februari 2017

Leefbaar alleen in strijd tegen Hamas-conferentie


Leefbaar Rotterdam blijft alleen staan in haar strijd tegen de ophanden zijnde Hamas-conferentie in de Rotterdamse Doelen. Een motie om de antisemitische en aan Hamas gelieerde organisatie Palestinians in Europe uit Rotterdam te weren, kon donderdagavond op geen enkele steun rekenen van andere partijen in de gemeenteraad. “Ik ben verbijsterd. Rotterdam legt de rode loper uit voor terreurverheerlijkers”, aldus Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf.

Leefbaar Rotterdam strijdt al een poos tegen de komst van de Hamas-conferentie, die 15 april plaatsvindt in de Rotterdamse Doelen. De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Israël en de Verenigde Staten hebben de banden tussen de organisatie achter de conferentie, Palestinians in Europe, met terreurorganisatie Hamas reeds blootgelegd. Daarom verzocht Hoogwerf afgelopen zomer al in vragen aan burgemeester Aboutaleb om de conferentie te weren. Hijzelf vond echter dat de conferentie geen risico vormt voor de openbare orde, tot woede van Leefbaar Rotterdam.

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) uitte vandaag kritiek op het voornemen om de conferentie in de Maasstad toe te staan. In een open brief aan burgemeester Aboutaleb liet de organisatie weten zich grote zorgen te maken en zijn besluit onbegrijpelijk te vinden. “Naar de stellige mening van het CIDI is er voor een conferentie als deze in Nederland geen plaats, zeker nu we onze samenleving juist proberen te weren tegen de aantrekkingskracht van terreurorganisaties zoals IS op onze jongeren”, aldus Hanna Luden, directeur van het CIDI.

In een laatste poging om de conferentie te weren, diende Leefbaar donderdag tijdens een raadsdebat een motie in die de burgemeester verzoekt de conferentie te verbieden. Maar Aboutaleb ontraadde de motie en gaf aan dat een dergelijk verbod niet binnen zijn bevoegdheid valt. Ook gaf hij aan een satellietverbinding met extremistische sprekers, wiens visumaanvraag werd geweigerd, niet te willen en kunnen verbieden. “Ik ga niet censureren wat daar wordt vertoond”, zei hij.

Uiteindelijk stemden alle partijen, van GroenLinks tot de VVD, tegen de motie van Leefbaar Rotterdam. Verbijsterend, vindt Hoogwerf. “In een tijd waarin antisemitisme zienderogen toeneemt, jongeren klakkeloos een rapper adoreren die zegt dat Hamas helden van het verzet zijn, de tijd waarin Stolpersteinen uit de grond worden gerukt en synagogen permanent worden bewaakt, rolt Rotterdam de rode loper uit voor een organisatie die antisemitisch geweld verheerlijkt.”

Zie ook:
- Leefbaar woedend om doorgaan ‘Hamas-conferentie’
- ‘Geen Hamasconferentie in Rotterdam’

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Laatste nieuws