Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 12 juni 2017

Leefbaar: 50 euro lastenverlaging voor werkende armen


Het stadsbestuur met Leefbaar Rotterdam gaat werkende armen 50 euro lastenverlaging geven. Het is bedoeld voor Rotterdammers met een inkomen tot maximaal 130 procent van het minimumloon. Daarmee moet het verschil tussen iemand in de bijstand en iemand die werkt groter worden. "Rotterdam wil een signaal afgeven dat werken moet lonen”, aldus fractievoorzitter Ronald Buijt.

Al in 2014 gaf Leefbaar Rotterdam aan dat werken te weinig loont ten opzichte van een bijstandsuitkering. Daarom stelde het stadsbestuur zichzelf ten doel het verschil tussen werken en niet-werken groter te maken. Het bijstandsbeleid werd versoberd door enkele toeslagen voor bijstandsgerechtigden af te schaffen. Nu wil Leefbaar iets doen voor de werkenden. De 50 euro bonus voor werkende armen moet ervoor zorgen dat de hardwerkende caissière met een laag inkomen een verdiend duwtje in de rug krijgt. 

Buijt: “We kiezen ervoor om de mensen die werken maar weinig verdienen – the working poor – een extraatje te geven. Iemand in de bijstand kost de overheid iedere maand 1000 tot 1400 euro en iemand die werkt betaalt belasting. Maar iemand in de bijstand krijgt allerlei voordeeltjes, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Die voordeeltjes zijn er veel minder of niet zijn voor mensen die werken en net iets meer geld hebben, maar onderaan de streep minder overhouden.”

Zo’n 40.000 Rotterdammers komen vanaf 2018 in aanmerking voor de ‘werkbonus’. Het gaat nu om een eenmalige bonus, maar als het aan Leefbaar Rotterdam ligt wordt het een jaarlijkse bonus. “Zolang Den Haag de belasting op arbeid niet verlaagt, wordt dit was ons betreft structureel”, aldus Buijt.

De coalitiepartijen, D66 en CDA, steunen het voorstel van Leefbaar Rotterdam.

Voor het plan trekt de gemeente Rotterdam 2,3 miljoen euro uit.

Dossier: Ronald Buijt

Dossier: Economie

STANDPUNT: Werken moet lonen
19 januari 2017 De tegenprestatie werkt

Dossier: Lokale lasten

Dossier: Bijstand

Laatste nieuws