Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 25 september 2015

Lasten voor Rotterdammers blijven dalen in 2016


Gisteren presenteerde het college van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 de begroting voor 2016. Ondanks een grote bezuinigingsopgave is het stadsbestuur erin geslaagd om ook volgend jaar weer in te zetten op lastenverlichting voor de burger en veiligheid. Dit tot grote tevredenheid van Leefbaar Rotterdam. “Onze speerpunten staan als een huis én Rotterdam let op het huishoudboekje. Met recht een compliment waard!”

Fractievoorzitter Anton Molenaar: “Ga er maar aan staan: 62 miljoen euro bezuinigen zonder voor de makkelijkste weg van lastenverzwaring te kiezen. Waar vorige colleges de begroting vooral op orde kregen door de rekening op het bordje van de burger te gooien, snijdt dit stadsbestuur in het vlees van de overheid. Bijvoorbeeld door te bezuinigen op de gemeentelijke organisatie, subsidies te verlagen, het bestrijden van bijstandsfraude en leegstaand vastgoed te verkopen. Hierdoor blijft zelfs geld over om de lasten voor de burger te verlichten en enorm belangrijke investeringen te doen, zoals het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Hard met een hart, zo zien wij dat graag bij Leefbaar”.

Veiligheid opnieuw topprioriteit
Ook in 2016 is veiligheid weer een topprioriteit van het college. In het afgelopen jaar heeft Leefbaar-wethouder en partijleider Joost Eerdmans stevige en concrete programma’s in gang gezet, die volgend jaar daadkrachtig worden doorgezet. Molenaar: “Onder leiding van wethouder Eerdmans gaat Rotterdam vol in de aanval tegen woonoverlast. De asowijk, ook wel bekend als de Skaeve Huse, begint steeds meer vorm te krijgen. Binnenkort is het niet meer het slachtoffer, maar het tuig dat zijn biezen kan pakken. Daarnaast zal extra worden ingezet op het voorkomen van inbraken en woningovervallen bij onze Rotterdamse ouderen en wordt het aantal handhavers om jeugdoverlast hard aan te pakken volgend jaar verdubbeld. En last but not least: de aanpak met OV-toezichthouders wordt verder uitgerold. De tijd dat vrouwen en senioren ’s avonds de metro mijden, ligt wat ons betreft héél snel achter ons”.

Moeilijke keuzes niet uit de weg
Molenaar is daarnaast verheugd dat Rotterdam moeilijke keuzes niet uit de weg gaat, maar de koe direct bij de horens vat. “Een goed voorbeeld hiervan is het riool”, aldus Molenaar. “Waar eerder nog werd overwogen om het onderhoud deels op te schorten, heeft het stadsbestuur besloten om 40 kilometer per jaar te vervangen. Een zeer verstandig besluit gelet op het rapport van de Rekenkamer over de zorgwekkende staat van het riool. Ook ons raadslid Dries Mosch heeft zich hier de laatste tijd hard voor gemaakt. En terecht. Het riool mag dan misschien geen sexy en mediageniek onderwerp zijn, maar problemen met het riool raken Rotterdammers in hun directe leefomgeving. Nu doorpakken voorkomt grote problemen in de toekomst”.

Wij hebben er zin an!
Leefbaar Rotterdam constateert dat de stad na veel moeilijke en magere jaren steeds verder uit het dal klimt. De partij kijkt dan ook met vertrouwen uit naar 2016, maar tevreden achteroverleunen is nog absoluut geen optie. Molenaar: “Wij beloofden de Rotterdammers een veilige stad met solide beleid en lage lasten. Daar staan wij voor. Als fractie stropen wij, samen met onze wethouders Eerdmans, Struijvenberg en Schneider, volgend jaar de mouwen op om deze beloften in te lossen. Wij hebben er zin an!” 

Dossier: Anton Molenaar

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Maarten Struyvenberg

19 januari 2017 De tegenprestatie werkt

Dossier: Ronald Schneider

Dossier: Bestuur

Dossier: Lokale lasten

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Laatste nieuws