Home > Weblogs
Vrijdag, 24 april 2015

Kortzichtig geconditioneerde reflex

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Wel zit hij nog in de Raad van Advies van Leefbaar Rotterdam. Ronald was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.
door Ronald Sørensen

Ooit schreef ik een stukje over de vorige wethouder Kriens (PvdA) die een motie van Leefbaar Rotterdam volkomen afkraakte en hem terzijde schoof. Toen ik opstond en vertelde dat het een motie van coalitiepartner GroenLinks betrof, keek ze me verbijsterd aan en zag ik haar denken: “dan had ik ‘m wel even moeten lezen”.

Afgelopen week deed Leefbaar Rotterdam-raadslid Ira van Winden het voorstel om mensen met een verslaving, psychische stoornis of verstandelijke handicap te verplichten tot anticonceptie. Een discussie die eerder op gang werd gebracht door oud Leefbaar-wethouder Marianne van den Anker.

Het voorstel van Ira richt zich echter op preventie; zwangerschap voorkomen bij mensen die het ouderschap niet aankunnen. Ira kwam tot het voorstel, omdat ze als hulpverleenster geconfronteerd wordt met het ergste leed dat er is: leed van onschuldige en hulpeloze kinderen. Vaak zijn de ouders recidief, dus dan ligt de oplossing voor de hand. Stoppen, voorkomen en het al aangedane kinderleed verzachten.

In 2011 kwam Fatima Talbi ook op dat idee. Als moeder stond ze op de bres om kinderleed te voorkomen. Mooi, want een goed voorstel verdient het om overgenomen te worden. Ook Leefbaar Rotterdam, in de vorm van mijn persoon, steunde haar. Ik vertelde haar wel dat ze zich op glad ijs begaf, gezien de reacties op het voorstel van Marianne van den Anker. Ik complimenteerde haar ook in de lobby van de raadszaal. Een riskante onderneming, omdat Fatima die de enkele keren dat ze door mij werd aangesproken, de indruk wekte door Beëlzebub in eigen persoon op de schouders te worden getikt.

Zoiets moest ze ook gedacht hebben toen Ira met haar voorstel kwam. Zo van: voorstel – stop – Ira – stop – Leefbaar Rotterdam – stop – Islamkritisch – stop - slecht – stop – kwaadaardig – stop – afkraken. Haar eerste reactie was namelijk dat het “barbaars” en “middeleeuws” was; ze werd er zelfs “onpasselijk” van. Wat er in de tussenliggende periode gebeurd is weet ik niet, maar ik denk dat de journalisten die het artikel geschreven hebben of haar fractievoorzitter - die overigens dezelfde reflexen heeft - haar op de volslagen inconsequentie van haar gedrag hebben gewezen.

Gisteren stond in het AD/Rotterdams Dagblad dat Talbi haar woorden intrekt. Misschien omdat ze - bij herlezen - ook onpasselijk geworden was van haar eigen woorden. Ik denk echter dat het opduiken van haar oude voorstel het terugnemen enigszins versneld heeft. Excuses zijn voor zo’n belangrijke vrouw uiteraard niet aan de orde. Misschien kan ze van het fractiebudget een aantal sessies bij de psycholoog genezen van haar obsessief gedrag. Tip voor haar fractie: mochten jullie overgaan tot professioneel ingrijpen, ze geven groepskorting.

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

14 mei 2019: De keuze van Ziyjech door Ronald Sørensen
6 mei 2019: Woede en Wrok door Ronald Sørensen
17 april 2019: Thierry heeft gelijk door Ronald Sørensen
3 april 2019: Hetze jegens Baudet moet stoppen door Ronald Buijt
3 april 2019: Volkomen van de pot gerukt door Ronald Sørensen
26 maart 2019: Gevaar van de jaren 30 en docenten van nu door Ronald Sørensen
21 maart 2019: Hoe halen ze het in hun openbare hoofd? door Ronald Sørensen
15 maart 2019: Inspiratiebron van Rutte ! door Ronald Sørensen
6 februari 2019: Een lek in Rotterdam door Ronald Sørensen
24 januari 2019: Wapens inleveren zonder straf: Hardleersheid door Ronald Sørensen

Laatste nieuws