Home > Weblogs
Maandag, 08 februari 2016

Kolonialisme

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Deze functie vervulde hij tot juni 2015. Tegenwoordig is Ronald vaste columnist voor Leefbaar Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies van de partij. Hij was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.
door Ronald Sørensen

Kolonialisme: misschien wordt het tijd om dat begrip uit te diepen. Nederlands bekendste kolonie was Nederlands-Indië. Onze gordel van smaragd ofwel het rijk van Insulinde (Multatuli). Onze voorouders schijnen zich daar volgens onze recente geschiedschrijvers enorm misdragen te hebben, hoewel ze zich volgens mij niet anders dan kinderen van hun tijd hebben getoond. De ‘weg met ons’ mentaliteit manifesteert zich m.i. ook in de geschiedschrijving.

Laat ik wat voorbeelden noemen. Bij de problemen in het Midden-Oosten wordt door Arabische en policor pers voortdurend verwezen naar de ‘koloniale’ periode; de bron van de ellende in dat gebied. Dat is de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, ongeveer dertig jaar dus. Frankrijk en Engeland verdeelden de landen via de tekentafel (nu nog te zien aan de rechte grenzen), maar respecteerden ondanks hun geweldige militaire overmacht wel de islamitische regels door zelfs Mekka en Medina niet binnen te gaan.

Hoe anders waren de Ottomanen die daarvoor honderden jaren het Midden-Oosten en Oost-Europa hebben bezet en geteisterd. Geen enkel respect voor andersdenkenden en een opeenvolging van genocides. Kloosters en kerken werden ontheiligd en verwoest*. Maar voor de Westerse ‘weg met ons’ en de ‘wij Arabieren zijn superieur’ geschiedschrijvers wordt met geen woord gerept over de misstanden. Als die begaan worden door moslims, schijnt het geen probleem te zijn.

Een ander voorbeeld van subjectieve benadering van het koloniale verleden. Als het Nederlands handelen in voormalig Nederlands-Indië zo verschrikkelijk is geweest, waarom heeft de wereld dan niet gereageerd toen het rijk gewoon in tact bleef met nog steeds veel verschillende volkeren en godsdiensten, maar nu onder Javaanse bezetters? Is dat geen vorm van discriminatie? Het zijn bruine mensen – moslims bovendien – die andere bruine mensen overheersen, dus het mag?  Alleen toen het katholieke Oost-Timor werd bezet, waarna de bevolking werd getiranniseerd (islam is vrede!) en in opstand kwam, greep de VN in. Trouwens ook weer een bewijs, dat de Javanen niets anders hebben gedaan dan in de Nederlandse sporen treden, want Oost-Timor behoorde niet bij Nederlands-Indië.

Of die bezetting door Javanen nu minder bloeddorstig was dan de Nederlandse valt ook te betwijfelen als we zien wat een bloedbad na de staatsgreep van Soeharto in ‘66 is aangericht. Tussen de 500.000 en één miljoen mensen werden afgeslacht. Vooral op Bali en Oost Java. De slachtoffers waren zgn. communisten, maar volgens velen de mogelijkheid voor strenge moslims om het land te behoeden voor atheïsme. De Bersiap periode was daar slechts een prelude op.

In deze periode van herontdekking van de nationale identiteit is het goed om daar, ook buiten de Europese grenzen, eens over na te denken. Want een Javaan heeft net zo weinig te zoeken in Irian Jaya als ooit een Nederlander.

*De ontvanger van de ‘politicus van het jaar’ prijs spreekt over ‘culturele’ verrijking. Als moslims kerken verwoesten en volkeren uitroeien is dat heel verrijkend. Praktische les in de Koran en Hadith waarschijnlijk.

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

14 mei 2019: De keuze van Ziyjech door Ronald Sørensen
6 mei 2019: Woede en Wrok door Ronald Sørensen
17 april 2019: Thierry heeft gelijk door Ronald Sørensen
3 april 2019: Hetze jegens Baudet moet stoppen door Ronald Buijt
3 april 2019: Volkomen van de pot gerukt door Ronald Sørensen
26 maart 2019: Gevaar van de jaren 30 en docenten van nu door Ronald Sørensen
21 maart 2019: Hoe halen ze het in hun openbare hoofd? door Ronald Sørensen
15 maart 2019: Inspiratiebron van Rutte ! door Ronald Sørensen
6 februari 2019: Een lek in Rotterdam door Ronald Sørensen
24 januari 2019: Wapens inleveren zonder straf: Hardleersheid door Ronald Sørensen

Laatste nieuws