Home > Weblogs
Dinsdag, 16 juni 2015

Kies voor vrijheid en seculariteit!


Beste collega's van de SP-fractie Rotterdam,

Als gemeenteraadsleden van de tweede stad van Nederland, proberen wij onze invloed maximaal aan te wenden om Rotterdam een stukje beter te maken. Soms ondervinden we daarbij hinder vanuit het Rijk, maar soms krijgen we juist een zetje in de rug vanuit Den Haag. Zo weten we al jaren dat organisaties als Mili Görüs, Diyanet, de Gülen-beweging en de Süleymanci-beweging een sterke invloed hebben op de Turkse Nederlanders, zelfs op degenen die hier geboren en getogen zijn. Jongeren voelen zich eerst Turk en dan wellicht een Nederlander. De islam wordt hier meer rigide nageleefd dan in Istanbul en Ankara. PvdA-minister Lodewijk Asscher zag dit ook en dus kondigde hij vorig jaar aan deze organisaties actief onder de loep te blijven nemen. Zijn partij was zelfs bereid er twee dissidente Kamerleden voor op te offeren. Het was Asscher menens, tot mijn verbazing én waardering. Want het probleem verschijnt steeds nadrukkelijker aan de oppervlakte.

Neem nou de Turkse verkiezingen van vorige week. Waar progressieve Turken in Turkije de straat opgaan voor seculariteit en vrouwenrechten, kiezen Turkse Nederlanders voor de islamiseringspolitiek van Erdogan, die onlangs zoenen op straat verbood en een TV-presentatrice ontsloeg vanwege haar decolleté. Waar Erdogan in zijn eigen achtertuin een gevoelige nederlaag leed, ontpopte Nederland zich tot onbetwist bolwerk van de AK-Partij. Dit tot grote vreugde van Diyanet, dat haar moskeeën voor de gelegenheid omdoopte tot campagnebureaus waarvandaan duizenden aanhangers per bus naar de stemlokalen in Rijswijk en Deventer werden vervoerd. Zij waren ook enthousiaste toehoorders toen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in Feijenoord langs kwam om zieltjes te winnen voor de AK-Partij. Eén van de beloften die op de -uiteraard Turkse- verkiezingsfolder prijkte, was een aanmoedigingspremie voor ieder nieuwgeboren kind van Turkse ouders in Nederland. Erdogan heeft er immers nooit een geheim van gemaakt om zo het verspreiden van de islam en het Turkse nationalisme te promoten. En in tegenstelling tot die van onze premier zijn beloften van de Turkse leider wél wat waard; de regeling is inmiddels ingevoerd.

Ook Mili Görüs is nauw verweven met de AK-Partij en fungeert als hofleverancier van haar politici. De Süleymanci-beweging heeft dan weer warme contacten met de Grijze Wolven en de Gülen-beweging draagt op ondoorzichtige wijze bij aan de verspreiding van de islam in de Westerse wereld. Het moge duidelijk zijn dat deze bewegingen geen van al baat hebben bij de ‘vernederlandsing’ van Rotterdamse Turken. Bij het segregeren van Turken in een eigen zuil des te meer. De oriëntatie op de eigen groep wordt er derhalve al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Eerst geïndoctrineerd in een moskee-internaat, daarna braaf naar de Turkse moskee, het Turkse buurthuis en de Turkse voetbalclub. Strak geregisseerd én gefinancierd door de Lange Arm van Ankara. 

Maar toen kwam de onvermijdelijke draai. Plotseling vond Asscher dezelfde organisaties die hij enkele maanden daarvoor nog scherp in het vizier had, “belangrijke partners op het gebied van integratie”. Ook mocht de kraan met importimams wel wat verder open worden gedraaid. Met negen zetels in de peilingen, grijp je kennelijk iedere poging aan om de achterban niet voor de schenen te schoppen. Het zou lachwekkend zijn als het niet zo beangstigend was.

Dus zijn we terug bij af. Of toch niet? Onder prominente, seculiere Turkse Nederlanders neemt het ongenoegen toe over de verstikkende houdgreep waarin deze organisaties hun onderdanen houden. Daarom, beste Rotterdamse SP-fractie, kom ik bij jullie terecht. Want één van deze kritische geesten is jullie eigen Kamerlid Sadet Karabulut. Zij veegde de vloer aan met de draai van Asscher, die ze verweet te zwichten voor druk vanuit Turkije. Een dappere vrouw, want de reacties op ‘afvalligen’ uit de Turkse gemeenschap zijn doorgaans niet mals. Zo’n partijgenoot verdient jullie steun dubbel en dwars. Daarom hoop -en verwacht- ik dat jullie samen met ons optrekken in de strijd om een stevige vinger aan de pols te houden bij Turkse organisaties die actief de integratie van Turken in de Nederlandse samenleving belemmeren. Laat de minister maar draaien; in Rotterdam kunnen we deze handschoen zelf oppakken. Een gezamenlijk signaal naar ons stadsbestuur zou een goede eerste stap zijn.

Doe het niet alleen voor ons, maar vooral ook voor mensen als jullie eigen Sadet Karabulut. Kies voor vrijheid en seculariteit boven de belangen van organisaties die het inperken van vrijheden als doel hebben.

Ik wacht jullie reactie met spanning af.

Met vriendelijke groet,

Tanya Hoogwerf
Leefbaar Rotterdam

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Integratie

Dossier: Gülen

Dossier: Islam

Dossier: Moskee-internaten

Tanya Hoogwerf

Tanya is raadslid voor Leefbaar Rotterdam.

Eerder verschenen in dit weblog

10 januari 2017
Meten met twee maten
1 november 2016
De inclusieve samenleving
19 december 2015
Verbloemen van de waarheid
20 november 2015
Intolerant voor intolerantie
22 juli 2015
De logica van Nida
11 december 2014
Slot op moskee-internaten

Laatste nieuws