Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 28 juni 2018

‘Islamitische enclaves weg’


Bron: De Telegraaf, 28 juni 2018 - door Maarten Ritman
De islamitische enclaves in Rotterdam moeten worden ontmanteld om radicalisering en terrorisme tegen te gaan. Leefbaar Rotterdam dient daarvoor vandaag een initiatiefnota in.

Met de initiatiefnota ‘Intolerant tegen intolerantie’ wil de partij het nieuwe college laten zien welke vergaande maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat de Maasstad een ‘broeinest van terreur’ wordt, als het dat al niet is.

Recent werden nog twee mannen aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Het Openbaar Ministerie verdenkt het duo er ook van deel te nemen aan een terroristische organisatie.

“En dat is niet voor het eerst”, verzucht Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam. “Het komt steeds vaker voor en de maatregelen die het nieuwe college neemt gaan niet verg genoeg. Alleen maar kopjes thee drinken en kletsen werkt niet.”

Het nieuwe college wil haatpredikers weren via een gebiedsverbod en subsidies stopzetten bij organisaties waar opruiende, haatzaaiende en intolerante boodschappen mogelijk worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld een moskee.

Hoogwerf sluit liever moskeeën waar wordt aangezet tot haat. “Een café waar harddrugs of wapens worden aangetroffen gaat immers ook zonder pardon dicht.”

Ook pleit ze in de nota voor het preventief oppakken van ‘tikkende tijdbommen’, radicaliserende jongeren. Zolang dat nog niet landelijk geregeld is moet de gemeente ‘creatief de grenzen van de mogelijkheden opzoeken’.

Zo zou burgemeester Ahmed Aboutaleb gebruik moeten maken van de mogelijkheid om mensen met GGZ-problematiek op te laten sluiten.

De middencoalitie wil radicalisering en polarisatie terugdringen met preventie en signalering en een persoonsgerichte aanpak als ‘belangrijke instrumenten’. Leefbaar Rotterdam ziet liever dat de groeiende ‘moslim-enclaves’ in de stad een kopje kleiner worden gemaakt.

Met 45 moskeeën en talloze islamitische verenigingen die in werkelijkheid fungeren als moskee volgens Hoogwerf is het ‘genoeg geweest’. “Wijken die kantelen richting Klein Ankara of Mekka gaan we tegen door via Rotterdamwet-achtige constructies moskeeën en aanverwante islamitische instellingen te weren.”

Delen van de nota zijn al voor de verkiezingen naar buiten gebracht in een agenda deradicalisering die is opgesteld in samenwerking met de lokale tak van Forum voor Democratie in Amsterdam.

In het tien punten-programma werd al ingezet op het afluisteren van imams door ambtenaren in burger om in te kunnen grijpen bij haat zaaiende teksten.

Klik hier om de initiatiefnota te downloaden.

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Islam

Laatste nieuws