Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 14 oktober 2013

Interview Joost Eerdmans (42): ‘Dit is het moment om de handrem eraf te halen’


Bron: AD Rotterdams Dagblad, 14 oktober 2013 – door Mark Hoogstad
Als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam hoopt Joost Eerdmans, oud-Kamerlid van de LPF, bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart net zo’n daverende overwinning (zeventien zetels) te behalen als zijn grote voorbeeld Pim Fortuyn in 2002. ‘De Rotterdammer krijgt te weinig waar voor zijn geld.’

Zijn sollicitatie voor het lijsttrekkerschap ging vorig najaar al de deur uit. Lang getwijfeld heeft Joost Eerdmans dus niet, erkent hij op zijn werkkamer, 3 dagen na zijn benoeming tot het boegbeeld van Rotterdams grootste oppositiepartij (veertien zetels). “Verschillende mensen hebben op me ingepraat dat ik het moest doen,” zegt de nu nog parttime-wethouder in Capelle aan den IJssel. “Zelf had ik dat gevoel ook. Dit is hét moment om de handrem eraf te halen.”

Dan heeft u maanden op uw tong moeten bijten.
“Ja, noodgedwongen heb ik vaak ‘geen commentaar’ moeten zeggen. Dat was niet altijd even makkelijk. Maar omdat mijn loyaliteit bij Leefbaar Capelle lag én ligt, kon ik het me niet permitteren om het nieuws zomaar de ether in te slingeren.”

Waarom is dit hét moment?
“Bij de LPF kwam de vraag destijds ook een paar keer voorbij: wil je de kar trekken? Heb ik niet gedaan. Ik zag te veel mensen om me heen heel kort stralen en vervolgens weer heel snel de aftocht blazen. Nu, jaren later, heb ik het gevoel er klaar voor te zijn. Ik ben nu 42, geen relatief onervaren dertiger meer. Privé heb ik alles op orde: een mooie fijne vrouw en twee prachtkinderen, één van 4 en één van 6. Ik heb er ongelooflijk veel zin in.

Dit is bovendien mijn partij, de club waar ik me al jaren thuis voel. En die actief is in de stad waar ik lang gewoond en gewerkt heb. De stad ook waar veel te doen is en waar je politiek gezien het verschil kan maken.

Daarbij kom ik in een gespreid bedje terecht. Leefbaar Rotterdam staat als een huis, in tegenstelling tot de LPF destijds. Ons campagneteam is al jaren bezig met deze verkiezingen. Dit is een stabiele partij die ons verhaal stevig heeft weten neer te zetten in Rotterdam.”

Hoe staat u tegenover Geert Wilders?
“Ik ken hem goed, we hebben zelfs gesprekken gevoerd over een nieuwe partij. Uiteindelijk is hij solo gegaan. Ik bewonder hem om z’n onverschrokken strijd en om het feit dat hij zich door niemand van de wijs laat brengen. Zijn politieke gevoel is buitengewoon goed ontwikkeld. Maar hij slaat soms door: ‘kopvoddentaks’, moskeeën afschilderen als ‘haatpaleizen’, geen hoofddoekjes in de bus. Daar kan ik mij niet in vinden. De PVV en Leefbaar hebben een aantal raakvlakken, maar wij slaan niet door. Mensen moeten meedoen, ongeacht huidskleur, geloof of afkomst. Van mij zul je niet horen: de islam moet Rotterdam uit. Wie dat zegt, is niet van deze tijd. We gaan voor integratie, niet voor desintegratie. Voor dit college bestaat integratie niet. Ik wist tot voor kort niet eens wat Korrie Louwes (D66-wethouder van participatie, red.) deed. Als je al wat hoort, dan zijn het louter juichverhalen die nergens op zijn gebaseerd.”

Hoe oordeelt u over burgemeester Ahmed Aboutaleb?
Na een wat onzeker begin is hij gegroeid in zijn rol. Hij neemt het thema veiligheid serieus, hij treedt op als dat moet. Dat siert hem. Hij is geen ‘mooiweerburgemeester’. Wel plaats ik vraagtekens bij zijn rol als regisseur. Je hoort of ziet hem amper als het gaat om bijvoorbeeld de bijstand, integratie of het nieuwe stadion.”

U roept Rotterdammers op om naar Capelle te verhuizen, maar bent zelf nu gedwongen naar Rotterdam te verhuizen.
“Dat laatste gaat ook gebeuren. Niemand die zich daar zorgen over hoeft te maken. Uiterlijk op 27 maart 2014 – de dag van de installatie in de gemeenteraad – woon ik in Rotterdam. Dat beloof ik. Maar tot die tijd ben ik wethouder in Capelle en verdedig ik de belangen van deze gemeente.”

Hoe gaat u de komende maanden voorkomen dat u in een spagaat belandt?
“Ik wil de klus hier afmaken, het een mag het ander niet in de weg zitten. Ik wil het ook zuiver houden. Vandaar dat we binnen het college besloten hebben dat ik de portefeuille wonen overdraag. Dat is een pikant onderwerp vanwege de afnemende sociale voorraad en de problematiek in Rotterdam-Zuid. Mijn voordeel is dat ik parttimer ben en dus tijd heb voor de campagne. Ik slaap alleen wat korter de komende maanden.”

CDA, LPF, EénNL, Leefbaar Capelle en nu Leefbaar Rotterdam. Critici menen dat u een politiek avonturier bent.
“Wie goed oplet, ziet de rode draad en dat is het Fortuynisme. Die stroming ben ik, na mijn vertrek bij het CDA, al die jaren trouw gebleven en die zal ik trouw blijven. Ik ben geen gelukszoeker.”

U wilt Rotterdam ‘als eerst stad van Nederland uit de crisis halen’. Hoe gaat u dat doen?
“Voor de goede orde: ik doel niet alleen op de economie, maar ook op de verloedering en de onveiligheid. Ook op die twee punten blijft Rotterdam slecht scoren. De Rotterdammer krijgt te weinig waar voor zijn geld. De grootheidswaanzin regeert: groot, groter, grootst. De stad blijft maar bouwen voor leegstand. Terwijl de gemiddelde bewoner een leefbare straat wil, een goede school voor z’n kinderen en geen samenleving waarin mensen in Boerka’s langs elkaar heen lopen, terwijl de brievenbus volgepropt zit met rekeningen en aanslagen. Aan die bestuurlijke megalomanie gaan we een eind maken. Onze zes topprioriteiten zijn helder: lasten, veiligheid, onderwijs, ouderen, Oost-Europeanen en integratie.”

Dat is geen nieuw verhaal.
“Dat zijn inderdaad onze kernwaarden, maar het is een succesverhaal. De instroom van kansarme nieuwkomers moet aan banden worden gelegd. Het mag niet zo zijn dat Rotterdammers hun stad verlaten na een zoveelste woninginbraak en Polen en Bulgaren beslag leggen op allerlei basisvoorzieningen, terwijl de bijstand maar blijft volstromen, ondanks alle verwoede pogingen van wethouder Marco Florijn.”

Met Florijn noemt u een PvdA’er met wie u wel zaken zou kunnen doen?
“Hij trekt aan de juiste kan van het touw bij de PvdA, al kijkt de orthodoxe vleugel daar met grote argwaan naar. Maar ik deel zijn visie dat je alles op alles moet zetten om mensen te activeren en uit de bijstand moet krijgen.”

U gooit de deur naar de PvdA niet bij voorbaat op het slot?
“Nee, maar met de PvdA-zieligheidsindustrie heb ik niets. Iemand helpen, prima. Maar pamperen? Nee. Mensen zijn niet zielig. Benader ze dan ook niet zo. Ondanks de crisis is de optelsom van alle Rotterdamse subsidies gelijk gebleven, terwijl we weten dat ze vaak niet werken. Neem die Vogelaar- miljoenen. Kap er dan mee. Wij zijn van de no-nonsense: wat werkt wel en wat werkt niet? Dat is je gezond verstand gebruiken. Waarbij wij als Leefbaar geen last hebben van een partijleider die om de zoveel tijd vanuit Den Haag aan de lijn hangt. Eén ding is zeker: als wij straks niet meedoen in het college, dan blijft de stad zoals die is. Met alle ergernissen en ongenoegen van dien.”

Welke lessen moet Leefbaar trekken uit de twee voorgaande verkiezingen, waarin telkens van de PvdA werd verloren?
“We hebben in het verleden felle debatten gevoerd, vooral met de PvdA. Niet onze natuurlijke bondgenoot, om het zachtjes uit te drukken. Dat heeft wonden geslagen, maar die wonden zijn langzaam maar zeker genezen. Het moet gaan om de inhoud, niet om persoonlijke ergernissen of irritaties. Daar hou ik niet van. Bij de LPF heb ik op dat punt wel genoeg meegemaakt.”

Wat kan Rotterdam leren van Capelle?
“Wethouder denken vaak groot. De kunst is om soms ook klein te denken. Meer doen met minder geld, dat is het geheim van het succes in Capelle. Ondanks de crisis en de bezuinigingen hebben we het aantal mensen in de bijstand weten terug te dringen én de lasten voor de burgers kunnen verlagen. Daar zijn we trots op.”

Wethouder of fractievoorzitter?
“Het liefst wethouder. Maar mochten wij onverhoeds toch aan de zijlijn komen te staan – en daar ga ik niet van uit – dan neem ik met evenveel plezier plaats in de Rotterdamse raadzaal.”

Reacties:


Door Waarnemer op 7:39 - Maandag, 21 oktober 2013

Dalhuisen, wijzen naar andere zaken die niet op Nederland slaan doet in dit geval totaal niet ter zake. Zeker ook niet het gedoe in Servië/Bosnië. Ook hier ben je heel slecht geïnformeerd. Er zitten heel wat andere kanten aan die zaak. Waarschijnlijk haal je je informatie alleen uit de corrupte en manipulerende media. Verder zoeken, Dalhuisen, liefst ‘internationaal’, dan kom je tot andere conclusies, waarin de moslims, ook dáár, alwéér een erg kwalijke rol spelen.
Wat je nu schreef gaat daarbij totaal niet in op wat ik je meldde. De religieuze tak van de islam is GEEN geloof, maar een misdadig dwangmiddel zoals ik schreef. Probeer dat eens tot je te laten doordringen.


Door Hans_Dalhuisen op 0:51 - Maandag, 21 oktober 2013

nou die christelijke Serviërs in Bosnië dat waren lekkere jongen duizenden moslims uitgemoord en Nederlandse militairen keken toe lees ook de bijbel eens goed dus cristendom ook gewelddadig Misbruik in kerken enz het zijn de mensen die slecht zijn geef alsjeblieft het geloof niet de schuld


Door Waarnemer op 9:21 - Zondag, 20 oktober 2013

Dalhuisen, ignorant zoals jij zijn er helaas nog ál te veel. Wat een uitermate goedkoop en inhoudloos ‘commentaar’ lever je! Geheel in de stijl van ontkennende linkse onnozelaars overigens. Ik weet niet of je daar wel bij wilt horen.
Ga je eerst eens verdiepen in die islam, in het zogenaamde ‘heilige boek’ daarvan, dat onder veel meer kwalijks het doden van andersgelovigen en met name ook Joden propageert en zelfs beveelt! Alsmede in de religieuze gezaghebbende geschriften daarover, de hadith.
Kijk ook gewoon eens rond in de wereld en zie met open ogen waartoe de islam in staat is.
De islam is vanaf den beginne een imperialistische ideologie Dalhuisen, die streeft naar wereldheerschappij, een wereldkalifaat. De geloofs-component is er, sinds oudsher, alleen maar om de simpelen onder de duim te houden. Als je eenmaal islamiet bent dan kun je ook niet meer van dat (zogenaamde) geloof af. Dan riskeer je gedood te worden en dat is maar al te vaak al voorgekomen.

Als je mijn tekst goed gelezen had, had je kunnen constateren dat ik de mensen in eerste instantie beoordeelde op hun persoon (ik had het over aardige moslims die ik ken) en in tweede instantie wees op het grote gevaar van het zogenaamde’ geloof’ dat ze aanhangen en dat ook de moslims zélf bedreigt, omdat de heilige geschriften bevelen iemand die zich afkeert van de islam te doden.

En ‘een kleine minderheid’ Dalhuisen?
Je bent érg slecht geïnformeerd, óók op dat gebied. Bagatelliseren….ook al zo’n linkse hobby.


Door Hans_Dalhuisen op 0:10 - Zondag, 20 oktober 2013

ach gelukkig zijn mensen als waarnemer een hele kleine minderheid Hoewl een gevaarlijke minderheid. beoordeel mensen naar hun persoon niet op hun geloof


Door Waarnemer op 13:31 - Woensdag, 16 oktober 2013

“Van mij zul je niet horen: de islam moet Rotterdam uit. Wie dat zegt, is niet van deze tijd. We gaan voor integratie, niet voor desintegratie”.

Deze zinnetjes van Joost Eerdmans geven mij te denken.

-Ik vraag mij af of hij voldoende op de hoogte is van de imperialistische doeleinden van het mohammedanisme.

-Of hij ook wel op de hoogte is van het feit dat Democratie en islam ten enen male ónverenigbaar zijn en dat integratie vanuit de islam-wereld niet écht plaats zal vinden. De islam is een totalitaire ideologie overgoten met een religieuze saus voor de (daardoor gehoorzame) eenvoudige ‘gelovigen’. In de praktijk van alledag bewijzen zich deze woorden. Wereldwijd!

-Of hij beseft dat ook al die aardige moslims (ik ken ze goed, velen zíjn aardig) er -voor hun ‘zieleheil’ of uit angst voor de gevolgen als ze niet zouden gehoorzamen- uiteindelijk voor zullen kiezen de oproepen van hun leiders, de imams, te volgen óók als die tegen de autochtone burgers gericht zouden zijn.

-Of hij weet dat moslims verplicht zijn te liegen en bedriegen als dat in het voordeel van de islam is (taqyya genoemd in de religieuze geschriften)

Volgens mij heeft Joost nog veel te leren om zijn (gespeelde?)naïviteit dienaangaande kwijt te raken.
Dat zal zijn idealistisch verhaal op dit punt weliswaar pijn gaan doen, maar plaatst hem wél in een reëlere wereld.


Door Hans_Dalhuisen op 1:01 - Dinsdag, 15 oktober 2013

Als het allemaal waar gemaakt kan worden het is en blijft politiek dus ook grote kans op verkiezingsretoriek


Door Derk jan weisbeek op 22:01 - Maandag, 14 oktober 2013

Nogmaals het gaat om de inhoud , de rest is bijzaak


Door Sprens op 18:43 - Maandag, 14 oktober 2013

Joost gaat helemaal van eigen kracht uit, dat is goed.
Leuk is het commentaar van de aspirant peveda lijsttrekkers.
Ze hebben het niet meer over zichzelf, maar alleen over Leefbaar.
Zie ook mijn reacties op de weblog van Matthijs Van Muijen op hun site.
De enige manier om door de censuur te breken.

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Campagne 2014

Laatste nieuws